El caganer

El caganer no apareix d’una manera exclusiva als pessebres, sinó que també és present en altres formes de la imatgeria popular.
Durant l’etapa àlgida dels gremis era un motiu present a les rajoles dels oficis. És possible que la incorporació del caganer al pessebre tingués lloc durant el període del Barroc. Segons Joan Amades, la figureta simbolitza la necessitat d’abonar la terra perquè doni fruit abundant l’any següent, altres diuen que el caganer porta bona sort. També hi ha qui hi veu una exemplificació del caràcter irònic dels catalans, trencant el to bucòlic excessiu de les escenes del pessebre.

I molta gent pensa que el caganer no és més que una representació de les persones reals, amb virtuts i defectes, com la mateixa gent que batega a Barcelona. La interpretació ridícula de l’article 43 de la futura ordenança de civisme ens ha deixat sense caganer al pessebre de la plaça Sant Jaume. S’ha interpretat que la figura donava un mal exemple. Les interpretacions morals i puritanes de l’ordenança són inadequades i improcedents.

La interpretació literal d’alguns textos ha portat els homes a la intolerància absoluta. Que cadascú visqui el Nadal amb els seus propis valors i criteris, però l’ètica comuna significa també saber interpretar la cultura comuna. La població de Barcelona és prou sensata per diferenciar clarament la tradició i el civisme. Si entrem en el que és estúpidament políticament correcte aviat ens desapareixerà el tió.

Síguenos en Facebook para estar informado de la última hora:
Publicada en la dirección url https://www.20minutos.es/noticia/69691/0/ accede a la noticia online capturando este código en tu móvil Código QR

Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.

Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios