1900: La industrialització del suro, globalitzada

1900: La industrialització del suro, globalitzada

El 2005, una empresa multinacional catalana de taps de suro té fàbriques a les altres mediterrànies amb alzines sureres del món: a Califòrnia, Xile, Sudàfrica i Austràlia.
Però la industrialització del suro ja fou un exemple paradigmàtic de la inserció de Catalunya en la primera globalització (1890-1933). Els protagonistes d’aquesta aventura empresarial foren:

1) els Joan Miquel, oncle i nebot, i altres empleats (de Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell i Frankenthal, a Baviera) de la fàbrica alemanya de H.A. Bender, que tenia, a Palafrugell, 1.000 treballadors i fabricava 1 milió de taps al dia; 2) els homes de la fàbrica a Palamós de la Crown Cork and Seal de Baltimore, amb més de 3.000 operaris fabricant discos de suro; 3) Josep Serra i Carbó, de Barcelona, els Figueres de Caçà de la Selva i de Xile i la venda als Estats Units de la patent de la fabricació d’aglomerat de suro; 4) l’empresa de Palafrugell Miquel i Vincke, fundada el 1900, esdevinguda el 1916 Manufactures del Suro, amb una filial a Nova York: la Cork Import Corp. i una a Londres: la Cork Products Ltd., i 5) l’empresa Mundet de Nova York, i la seva filial a Portugal, dirigida per Gubert, de Palamós, i la Chicago Cork Co. (1925) de Pere Codina.

La industrialització del suro, i la seva comercialització, es feu, des de finals del s. XIX, a partir d’unes bases situades a Catalunya, als Estats Units, Alemanya, Anglaterra i a Portugal. I comptant amb els viatges Le Havre- Nova York en rapidíssims transatlàntics.

Síguenos en Facebook para estar informado de la última hora:
Publicada en la dirección url https://www.20minutos.es/noticia/69302/0/globalitzada/ accede a la noticia online capturando este código en tu móvil Código QR

Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.

Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios