Barcelona només té 30 cendrers al carrer per aplicar la llei antitabac

Els comerciants del centre de la ciutat n’instal·laran al Nadal. Les burilles suposen un 60% de les deixalles recollides als carrers.
Un dels cendrers que s’han instal·lat als carrers de Badalona a principis de mes.
Un dels cendrers que s’han instal·lat als carrers de Badalona a principis de mes.
Jordi Soteras / Arxiu
Un dels cendrers que s’han instal·lat als carrers de Badalona a principis de mes.
Trenta cendrers públics és tot el dispositiu de Barcelona, a hores d’ara, per afrontar la instauració de la llei antitabac el gener. Formen part d’una campanya del 2004 i es troben acoblats a les papereres de les parades d’autobús de plaça Catalunya, Ronda Sant Pere i Ronda Universitat.

Actualment, les burilles constitueixen un 60%, aproximadament de les deixalles que hi al carrer, xifra que augmentarà amb la prohibició de fumar al lloc de treball i a molts bars i restaurants. Aquest desplegament resulta pobre si tenim en compte que, segons l’Agència de Salut Pública, un 30% dels barcelonins (aproximadament 550.000) són fumadors.

Això suposa un cendrer per cada 1.250 fumadors, sense comptar els turistes del centre de Barcelona. Per si fos poc, només al districte de Ciutat Vella, al voltant del qual han instal·lat els cendrers, hi trobem uns 300 comerços amb llicència per vendre tabac i articles de fumadors, tal com indica un informe de la Fundació Barcelona Comerç.

Prova a Portal de l’Àngel

L’únic projecte per prevenir l’augment de burilles al carrer és un acord al qual han arribat l’Ajuntament i l’àrea comercial Barnacentre per instal·lar cendrers, com a prova pilot, a la zona del Portal del Àngel.

Aquest dispositiu, que va demanar aquest eix comercial per al Nadal, encara no s’ha iniciat i els botiguers de la zona desconeixen si es portarà a terme. Maria Lluïsa Coll, gerent de Barnacentre, creu «que la mesura es farà aviat» i espera «que la gent s’acostumi a usar els cendrers i demostrin que la seva col·locació és un encert».

A part d’això, les úniques iniciatives de l’Ajuntament han estat una campanya per repartir 250.00 cendrers de butxaca, el 2004, i recomanar als ciutadans que apaguin les cigarretes per tirar-les a una de les 20.000 paperes que hi ha a Barcelona.

Badalona és un model a seguir

L’Ajuntament de Badalona va ser pioner a Espanya en aquesta matèria. En una primera fase, s’han instal·lat 50 cendrers a la via pública i hi ha previstos 50 més el proper any. Es troben situats a les parades d’autobús amb més afluència i als edificis públics del centre. L’èxit d’aquesta iniciativa ho demostra el fet que algunes empreses privades, com els supermercats Del Rio, han decidit instal·lar cendrers, pagant ells mateixos els 50 euros que costa cada un.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento