Menjar, oci i lloguer fan més car viure aquí que a Espanya

La Generalitat crea una comissió d’experts per acordar mesures per retallar la diferencial d’inflació de Catalunya respecte a l’Estat i Europa.

Tres quartes parts dels productes més habituals a la cistella de la compra són més cars a Catalunya que a l’Estat. La cultura i el lleure, l’alimentació –sobretot la carn– i el lloguer de l’habitatge són, en aquest ordre, els sectors que marquen la diferència del cost de la vida entre aquí i allà.Tots tres suposen el 60% del diferencial de l’Índex de Preus al Consum, l’IPC, per davant de l’ensenyament i el vestit, el parament de la llar i els medicaments.

El cost de la vida a Catalunya ha pujat entre 1995 i 2003 de mitjana un 3,2% cada any, mentre que a Espanya ha augmentat el 2,9% i a la zona euro, l’1,8%, segons un informe elaborat per la Conselleria d’Economia.

L’alcohol, menys

Per contra, el creixement dels preus de l’alcohol, el tabac, el transport i els hotels van ser més moderats a Catalunya que a l’Estat, fet que va permetre equilibrar l’IPC.

L’informe detalla quins són els productes que més s’han encarit a Catalunya en els últims vuit anys. Són, en aquest ordre, la carn de vacum (1,2%), la roba de nens i l’ensenyament no reglat (0,9%) i el lloguer (0,8%).

Segons la directora general de Promoció Econòmica, Maria Antònia Monés, el diferencial d’inflació s’explica perquè a Catalunya els beneficis empresarials –tret de les manufactures– s’han disparat un 5,1%, quatre dècimes més que a Espanya. Economia ha creat una comissió per estudiar mesures per acabar amb la diferència del cost de vida, «petita però persistent», segons Monés.

El pes del turisme i el consum

El turisme i el consum familiar a Catalunya han pressionat més la pujada de preus que a l’Estat, segons es detalla en l’informe d’Economia.

En la comparativa amb Espanya, entre el 1995 i el 2003, els serveis són més inflacionistes que els béns, encara que el diferencial és més elevat en els béns, fet que, en part, s’explica pel procés de distribució i els marges comercials i de transport.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento