1816: Savis, fabricants i ‘cultures petites’

1816: Savis, fabricants i ‘cultures petites’

A partir de 1776, els economistes de l’Escola Clàssica defineixen els tres factors de producció que, amb matissos, seguim utilitzant al segle XXI: la terra (i l’aire, l’aigua i els recursos naturals del sòl i del subsòl), el treball (que pot ésser de molts tipus, car hi ha, des de fa centúries, una progressiva divisió del treball) i el capital, resultat d’un procés més o menys llarg d’acumulació.
Cada factor de producció té la seva remuneració: la renda (de la terra), el salari i l’interès del capital. L’economista català Eudald Jaumeandreu hi va afegir un quart i un cinquè factors: el coneixement i la indústria, que és «l’aplicació dels coneixements per crear productes útils». Els coneixements són generats i posats en circulació pels savis.

La indústria és moguda pels fabricants. La remuneració del factor coneixement és «molt petita», perquè «el savi posa en circulació en pocs moments una immensa quantitat de la seva mercaderia que es desgasta poc amb l’ús i no és precís recórrer a ell per tornar a proveir-se’n». La remuneració del fabricant és «el salari del seu treball», que és una «espècie de treball» que necessita «cabals propis o prestats», «coneixements» i certes qualitats: «bona conducta i probitat», «bon seny i judicis encertats».

La producció pot organitzar-se en «grans cultures» (=grans possessions o grans empreses) i «cultures petites». Les petites son més beneficioses, car necessiten «més treball i cura que diner». Són molt freqüents a «Múrcia, València, Catalunya... Guipúscoa, Astúries i Galícia». La divisió del treball ja no fa necessaris els grans capitalistes. Les societats de l’Arc Mediterrani, amb ‘savis’ i ‘petites empreses’, pot avançar molt.

Síguenos en Facebook para estar informado de la última hora:
Publicada en la dirección url https://www.20minutos.es/noticia/67785/0/fabricants/Savis/cultures/ accede a la noticia online capturando este código en tu móvil Código QR

Hemos bloqueado los comentarios de este contenido. Sólo se mostrarán los mensajes moderados hasta ahora, pero no se podrán redactar nuevos comentarios.

Consulta los casos en los que 20minutos.es restringirá la posibilidad de dejar comentarios