Barcelona s'aferra als serveis en perdre la seva indústria

  • En 10 anys, s'han destruït el 35% dels empleats industrials.
  • Ara, el 85% treballa al terciari.
  • Sant Martí, on hi ha més aturats, ha viscut més la transformació.
El Poblenou de Barcelona de 1958.
El Poblenou de Barcelona de 1958.
AJUNTAMENT
El Poblenou de Barcelona de 1958.

Abans eren la Maquinista, Macosa, Olivetti, Pegaso o Inoxcrom. Ara, Nissan, Seat i pocs més. Són noms que van fer de Barcelona un motor industrial i econòmic. Del Petit Manchester, nom amb què es va comparar el Poblenou a finals del segle XIX, n’ha sortit el 22@. És la mostra més gràfica de la transformació de la ciutat industrial a una urbs que viu cada cop més de les empreses de serveis.

La població dedicada a la indústria s’ha reduït un 35% en 10 anys, fins als 83.411 treballadors: un 9,5% treballa en aquest sector (un 15,6% fa 10 anys). El descens contrasta amb l’increment del 7,5% de la població ocupada total. El pes de la construcció també ha caigut (del 5,6% al 4,8%). I només hi ha 297 agricultors.

Conseqüència: Barcelona és una ciutat bolcada en un 85,7% als serveis. Els 754.223 empleats del sector terciari el darrer trimestre del 2009 són un 16,8% més que una dècada enrere. Serveis a les empreses, sanitat, hosteleria i administració pública en són els subsectors més dinàmics.

"Aquest 85% no és massa, comparat amb Londres o Singapur", afirma el tinent d’alcalde d’Economia, Jordi W. Carnes. L’Ajuntament aposta per la "indústria del coneixement" i per avançar, dins els serveis, en la formació o el sector sociosanitari. "El turisme i el comerç en seran receptors", apunta Carnes.

CCOO aposta per mantenir la indústria a la Zona Franca i el Bon Pastor. "Cal potenciar-la com a motor exportador. El turisme, per si mateix, no pot", afirma Xavier Martínez. Actualment, Sant Martí és el districte amb més aturats (16.589) i el que més ha perdut empreses industrials.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento