Pares i col·legis de Catalunya no esgoten els ajuts per a llibres de text

  • Uns 443.000 matriculats, el 63%, reben subvencions per material.
  • Santa Coloma manté la gratuïtat a Primària per tercer any.
Una niña sostiene sus libros de texto.
Una niña sostiene sus libros de texto.
ARCHIVO
Una niña sostiene sus libros de texto.

Més d’un terç dels alumnes catalans no rep ajuts per pagar llibres de text nous o per reutilitzar-los perquè no es demanen i algunes partides no s’acaben esgotant.

Amb dades d’aquest gener, 443.034 alumnes es beneficiaven d’una d’aquestes línies, segons les xifres del departament d’Educació. Catalunya suma 697.478 matriculats de Primària i Secundària entre la pública i la concertada, de manera que les subvencions arriben al 63%, mentre que un 37% se n’ha quedat fora. Però, dels 12 milions pressupostats per a la reutilització de llibres el curs passat, sols se’n van gastar cinc.

Amb aquestes xifres a la mà, la gratuïtat de l’educació obligatòria encara queda lluny a Catalunya. Aquest és un dret constitucional recollit en l’article 27.4 de la Carta Magna: "L’ensenyament bàsic és obligatori i gratuït".

Amb tot, s’ha millorat, encara que no suficientment. El segon tripartit s’havia marcat com a objectiu per al període 2007-10 avançar cap a l’educació de franc, encara que la fita concreta fixada al Pla de Govern era que "es generalitzarà el programa cooperatiu per a la reutilització de llibres de text amb l’objectiu d’estendre’n la gratuïtat". En tot aquest període, Catalunya ha guanyat un 9% d’alumnes (+98.967 matriculats), mentre que les beques per a llibres han pujat un 67% (+148.413).

De les dues partides, la més important és individual per als llibres de text, avaluada en 11,6 milions d’euros, que es distribueixen entre 119.500 alumnes. L’altra, la de reutilització, té un cost de 8,1 milions, la demanen els centres escolars i cobreix 323.534 alumnes. En total, són més de de 1.400 centres escolars els que demanen la subvenció.

Fora dels ajuts als llibres, els pares també demanen més beques per al menjador o per a desplaçaments. En plena crisi, els primers sí que han crescut (+54%) i, en canvi, els segons s’han estancat, amb uns 7.100 alumnes i una inversió de 2,5 milions d’euros.

Precisament, anit, el Ple de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va aprovar, per tercer curs, el programa perquè els alumnes del municipi gaudeixin de llibres de franc. Segons va explicar la regidora d’Educació a 20 minutos, Begoña Belette, per a la Primària hi ha un pressupost d’1,06 milions d’euros i s’han prematriculat 1.200 nens per al proper curs. El consistori està estudiant com complementarà la digitalització de les aules a Secundària, etapa per a la qual Santa Coloma ha rebut 950 sol·licituds.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento