Comença la perforació del túnel de l'AVE entre crítiques del veïns i diverses entitats

  • Es manté el traçat per la Sagrada Família.
  • Els veïns denuncien els retards en la urbanització i falta de seguretat.
  • Una dona mor envestida per una formigonera.
El pou d'atac de la tuneladora de l'AVE, amb la sagrada Família al fons del carrer.
El pou d'atac de la tuneladora de l'AVE, amb la sagrada Família al fons del carrer.
HUGO FERNÁNDEZ
El pou d'atac de la tuneladora de l'AVE, amb la sagrada Família al fons del carrer.

La tuneladora comença a excavar divendres, finalment, el polèmic túnel de l’AVE, que manté el traçat a prop de la Sagrada Família. A l’espera dels actes oficials inaugurals, amb la presència de les autoritats, els veïns del Clot han reclamat més seguretat al voltant de les obres i més celeritat en la reurbanització dels carrers afectats. Les veus contràries a l’excavació reclamen a l’Administració que no es comenci la perforació i que faci cas de les indicacions de la Unesco respecte del risc del traçat per sota de la Sagrada Família.

Va ser el propi president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, qui va anunciar dilluns l’inici de la perforació del túnel de 4,5 Km, que enllaçarà La Sagrera amb Sants. La tuneladora Barcino comença la seva tasca des de la confluència de Mallorca amb Biscaia, però ni Adif ni la delegació del Govern no han precisat la durada de les obres, que costaran gairebé 200 milions.

Mor atropellada

Els veïns propers al parc de vies del Clot repeteixen que estan "farts de suportar soroll, brutícia i, sobretot, inseguretat". Així ho expressa la Dolors Solà, una veïna que denuncia també el retard en la reurbanització. La gota que ha fet vessar el got de la paciència ha estat la mort d’una veïna, Lucrecia Moya, el 6 de febrer, quan una formigonera la va envestir tot fent marxa enrere al carrer Mallorca. Un nét de la víctima, Héctor Gómez, denuncia que "es podria haver evitat" i critica "la falta de seguretat a les obres de l’AVE".

Diverses entitats en contra del traçat de l’AVE es mobilitzen divendres, tot coincidint amb la visita del ministre de Foment, José Blanco. Renfe estima que l’AVE circuli a 350 Km/h enguany entre Barcelona i Madrid i redueixi el temps del trajecte. Pel que fa a Rodalies, la companyia reconeix que les obres de l’AVE continuaran afectant aquest servei. Dijous, dos atropellaments en diferents punts de la xarxa van causar retards en diverses línies al matí i a la tarda.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento