Mitja hora als calabossos de l’Audiència
Un Mosso d’Esquadra vigilant, ahir al matí, les cel·les que hi ha als calabossos de l’Audiència de Barcelona. Jordi Soteras
L’antidiluviana màquina d’escriure Olivetti Línea 88 que hi ha a l’entrada dels calabossos de l’Audiència de Barcelona ja denota que a algunes dependències del Palau de Justícia li calen un rentat de cara i adaptar-se als nous temps. El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) celebra 25 anys d’existència i a Barcelona ha obert al públic ahir i avui algunes de les seves dependències.

Els periodistes van tenir l’oportunitat ahir de visitar els calabossos de l’Audiència durant mitja hora. Al seu interior, l’únic detingut, molt jovenet, assistia impertèrrit a la desfilada de fotògrafs i periodistes agafant instantànies d’unes dependències amb tanta història com desolador és el seu aspecte. Les pintades fetes pels presos que han passat per elles és l’únic signe de vida que hi havia ahir.

La visita al dipòsit on s’acumulen des del 1985 peces de convicció, les que es recullen com a proves dels delictes, i els arxius on es guarden totes les sentències treuen a la llum la saturació de totes dues dependències i la necessitat de fer-ne de noves. La Conselleria de Justícia ha demanat la creació d’un arxiu provincial a Barcelona per poder traslladar els documents considerats històrics.