Els empresaris catalans no paguen ni la meitat de multes per risc laboral

  • Dels 19,3 milions imposats, sols se'n van recaptar 8,5.
  • Les sancions baixen un 20%, però es disparen els contractes mal fets.

Les empreses catalanes només paguen dins el període voluntari poc més del 40% de les multes que els imposa la Inspecció de Treball. El 2009, dels 19,3 milions imposats en sancions després dels recursos que els afectats van interposar, es van recaptar 8,5 milions, que suposen un 44,2%.

El Departament de Treball va recordar que algunes multes imposades un any es paguen al període següent. Però si es mira el que va passar anys enrere, no es produeix cap efecte acumulatiu i les xifres es mantenen: un 39,7% el 2008 i un 43,7%, el 2007. Després, segons Treball, els expedients es traspassen a Economia per acabar de cobrar-ho tot.

"És un percentatge normal", va dir Dionís Oña (Salut Laboral d’UGT). "A més, caldria tenir en compte que hi ha menys empreses actives i que moltes poden ajornar el pagament", ha apuntat. José Cachinero (Inspecció de CCOO) el va creure "elevadíssim".

En conjunt, les multes imposades per la Inspecció en primera instància han caigut un 20,2% respecte del 2008, el primer cop en 5 anys. UGT ha valorat que les empreses compleixen més la llei, però CC OO ha lamentat "l’incompliment generalitzat".

Les sancions s’han reduït en conjunt, sobretot en l’àmbit de seguretat i condicions de salut en el treball, que han baixat dels 22,3 milions als 16, un 28% menys: "De mica en mica les empreses es posen les piles", ha raonat Oña.

En canvi, hi ha hagut un repunt del 76,7% de les sancions per infraccions laborals, per exemple, "per contractar un treballador sense la categoria que li correspon, per qüestions legals o per no donar d’alta a la Seguretat Social", ha comentat Oña, que veu darrere d’aquesta pujada la crisi. També es van imposar 331.714,5 euros per obstrucció a la infracció i 53.371,14 euros per infraccions de la llei d’ETT.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento