La Passarel·la Gaudí mor i serà un saló d’innovació amb un concurs

La Generalitat considera que no genera negoci, ni té repercussió internacional i no promociona la moda. Es convertirà en un Gaudí d’Emergents amb dues edicions anuals i més projecció.
Dos models mostren una de les creacions del dissenyador Joaquim Verdú a la Passarel·la Gaudí.
Dos models mostren una de les creacions del dissenyador Joaquim Verdú a la Passarel·la Gaudí.
Efe / Arxiu
Dos models mostren una de les creacions del dissenyador Joaquim Verdú a la Passarel·la Gaudí.
El Govern va anunciar ahir un canvi «radical» del model deficitari de la Passarel·la Gaudí amb una aposta «arriscada» per variar la concepció dels salons de moda (la Gaudí, el Circuit i Moda FAD).El projecte contempla convertir la Passarel·la Gaudí en un Gaudí d’Emergents (per promocionar els joves valors) amb una vocació internacional i dues edicions anuals a partir del 2007.

La decisió s’ha pres després d’analitzar un informe encarregat per la Generalitat que ha alertat que «l’estructura financera de la passarel·la és de sostenibilitat limitada a mig termini» i té poca repercussió internacional.

Obsoleta i deficitària

El principal problema és que aquests salons, segons l’informe, no serveixen per promocionar la moda ni generen negoci i, a més, el 82% del pressupost depèn de l’Administració pública.

En canvi, les grans passarel·les d’altres països es financien de forma privada. Està previst fer un Gaudí Internacional (al gener i al setembre, coincidint amb les fires de Nova York, Milà o París, i podria incloure missions comercials en aquestes ciutats), un Gaudí d’Emergents (un a la primavera i l’altre a la tardor) i mantenir el Gaudí Núvies (al juny) i la Bread & Butter (que té un finançament privat i que se celebtraria al gener i al juliol).

El Govern convocarà un concurs públic per escollir la direcció del nou Gaudí a partir del febrer. Fira de Barcelona s’encarregarà d’administrar el Gaudí d’Emergents a partir de l’experiència del Circuit i Moda FAD.

Premi de prestigi internacional

El conseller de Comerç, Turisme i Consum, Josep Huguet, va anunciar ahir la creació d’un premi internacional de referència mundial, «com el Planeta de literatura» per als dissenyadors emergents. El jurat estarà format per personalitats del món de la moda de primer nivell. La intenció és que els millors noms de la moda del futur surtin de Barcelona. A més, el Gaudí Emergents tindrà una vessant de mostra-passarel·la, oberta només a creadors catalans amb experiència en col·leccions, però sense marca consolidada, i que només exposaran de forma limitada. El Govern vol donar exemple d’eficàcia.

El sector obre un debat de futur

Paco Flaqué: L’organitzador de la Passarel·la Gaudí va criticar l’informe de la Generalitat i va defensar la feina feta «dirigida abans per un Govern i ara per un altre».

Toni Morral: El secretari de l’Associació de Dissenyadors Gaudí creu que el nou projecte «escombra d’una plomada» la Barcelona Fashion Week, que està molt consolidada, i que es regala a Madrid aquesta passarel·la, que és la quarta del món. Per a ell, l’informe de la Generalitat és «destructiu» i l’Associació de Dissenyadors es reunirà avui per estudiar-lo.

Paula Feferbaum: La directora de Circuit es va oferir per començar a treballar en el nou projecte.

Josep Huguet: El conseller de Comerç va apuntar com a reptes «la consolidació de les marques de Catalunya i la seva internacionalització». Aposta per donar més servei als dissenyadors locals.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento