Mas demana a Maragall que avanci les eleccions

El president rebutja anar a les urnes i reafirma el compromís pel Pacte del Tinell. ERC amenaça de trencar el Govern i blinda els seus consellers.
El president de CiU, Artur Mas, va reclamar ahir a Pasqual Maragall eleccions anticipades per recuperar la «credibilitat» i confiança de les institucions, perdudes a la fallida remodelació del Govern. Mas va alliberar el president del compromís signat de no avançar els comicis fins que no es resolguin els tràmits de l’Estatut al Congrés, perquè considera que les urnes són l’única sortida per refer la «unitat d’acció», ara «esquerdada» al debat estatutari.

A la rèplica, Maragall va descartar tant sotmetre’s a una moció de confiança com dissoldre el Parlament abans d’hora, perquè –va indicar– no hi ha motius suficients i el «prestigi i la credibilitat» del Govern «no estan en joc».

Canvis pensats

Maragall va reiterar que hi haurà cares noves al Govern, però va garantir que no seran «moviments bruscos» però sí «pensats». El matís responia a l’advertiment fet per Josep Lluís Carod-Rovira que ERC no acceptarà canvis que trenquin la correlació de forces fixada al Pacte del Tinell (que va possibilitar el tripartit), en un intent de salvar de la crema els consellers republicans. De fet, Esquerra hauria amenaçat dilluns Maragall de trencar el tripartit si acometia la remodelació unilateralment.

El president Maragall va assegurar que per a ell el Pacte del Tinell és «sagrat», després d’escoltar de boca de Carod-Rovira que un govern amb CiU hagués donat als republicans «més poder».

Piqué, crispat

El moment més tens de la segona jornada del Debat de Política General es va viure a la tarda, quan el líder del PPC, Josep Piqué, va demanar a Maragall que «dimiteixi» pel «ridícul» i el «deteriorament del prestigi» de Catalunya, el Govern i el propi president com «mai» abans s’havia vist.

Breu però seriós, Maragall li va retreure l’atac amb «perdigonades» impròpies d’un líder parlamentari. Piqué va augurar que l’Estatut es modificarà al Congrés.

Pasqual Maragall. President de la Generalitat: «Ja em coneixen, no sóc impacient però sóc perseverant i tindrem un nou Govern». Va apuntar canvis a Justícia, Treball i Cultura (els substituts surten a totes les travesses).

Artur Mas. CiU: «L’actual crisi del Govern té l’origen en un pacte amb defecte de fàbrica» perquè, va assegurar, «no es va fer per governar Catalunya, sinó per repartir-se el poder» entre els tres partits.

Josep Lluís Carod-Rovira. ERC. Va reiterar el compromís amb el tripartit, però va adveritr que els republicans no són «germanes de la caritat» ni cap ONG per acceptar canvis que els perjudiqui.

Josep Piqué. PP. El popular va ser el més dur de tots i va instar Maragall a «baixar de la lluna» i fer un «exercici d’autocrítica» per admetre que l’Executiu no ha governat perquè ha estat concentrat amb l’Estatut.

Joan Boada. ICV-EA. El portaveu parlamentari va convidar Maragall a «decidir junts» la remodelació i va suggerir-li que «millori» la coordinació de «l’entorn de (la Conselleria) de Presidència» i de les polítiques comunicatives per evitar altres crisis.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento