Maragall ajorna uns dies el canvi de Govern que creu «necessari»

Insisteix en la remodelació, probablement per després del 2 de novembre, per millorar l’acció de Govern. Vol potenciar la convivència. Els socis del tripartit donen per tancada la crisi.
.
.
Foto
El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, va intentar tancar ahir la crisi oberta al tripartit en anunciar que ajorna per «uns dies o setmanes» la remodelació del seu gabinet, probablement per després del 2 de novembre, data de la presa en consideració de l’Estatut al Congrés de Diputats.

El president va insistir, però, que els canvi són «necesaris» per «millorar»i donar a conèixer l’acció de Govern de cara a la segona part de la legislatura. Davant dels consellers, va defensar que l’actual gabinet és «el millor de l’última dècada» però va admetre que la seva política ha quedat amagada pel debat sobre l’Estatut.

En la seva intervenció a la primera sessió del debat de política general, el president va admetre que ara per ara «no es donen les circumstàncies adequades» per abordar cap remodelació. Adreçant-se als tres partits del Govern (PSC, ICV i ERC), Maragall va indicar que els canvis es faran garantint la «cohesió» de la majoria parlamentària que representa.

Maragall va avançar que es proposa «simplificar» l’estructura del Govern, que es podria traduir en la reducció de les actuals 16 conselleries i, per tant, amb la concentració de competències sota una mateixa cartera.

En clau de futur, Maragall va afirmar que el seu Govern se centrarà en tres grans eixos: «convivència, persones i territoris», que obtindran com a resposta «polítiques de seguretat, serveis personals i infraestructures».

En seguretat, Maragall voldria avançar l’arribada dels Mossos a Tarragona.

CIU. «Està derrotat»

El portaveu parlamentari de CiU, Felip Puig, va titllar ahir Pasqual Maragall de «derrotat». Els nacionalistes acusen el president d’haver «empitjorat» amb el seu discurs la crisi «imparable», «definitiva» i «sense precedents» del Govern català, per no aportar «solucions».  Segons Puig, la crisi oberta «no és una crisi més ni una maragallada més, sinó que és la crisi».

PSC. Defensa el govern

Després de l’enuig, els socialistes van rebre amb satisfacció el discurs de Maragall. El portaveu del PSC, Miquel Iceta, va aplaudir que el president manifestés «de forma contundent la defensa articulada de la gestió del seu Govern», alhora que va anunciar els eixos de futur per «resoldre els  problemes de la gent».

ERC. Polítiques reals

El portaveu parlamentari d’ERC, Joan Ridao, va indicar que Maragall «ha contribuït a asserenar el clima polític», perquè s’ha compromès «a liderar el Govern amb la cohesió i la fermesa necessàries» per treballar «sobre realitats concretes».

PP. Volen la dimissió

El president del PP, Josep Piqué, va emplaçar Maragall a presentar la seva dimissió «si li queda alguna cosa de dignitat política». Al seu parer, si no hi ha un canvi de govern, es «manté oberta» la crisi del tripartit «indefinidament».

ICV. Crisi superada

El portaveu d’ICV-EA al Parlament, Joan Boada, va donat ahir per «totalment superada» el que va qualificar de «petita crisi», arran de la decisió de modificar el Govern. Per als ecosocialistes, amb el gir cap a les polítiques socials Maragall ha inaugurat una «nova etapa».

La Mesa del Congrés dóna via lliure per tramitar la reforma de l’Estatut

El PP parla de frau democràtic. La Mesa del Congrés dóna suport a l’admissió a tràmit de la reforma de l’Estatut de Catalunya. La Mesa va rebutjar ahir, amb els vots del PSOE, CiU i IU-ICV, la petició del PP de recollir una sèrie d’informes d’institucions de l’Estat abans de donar entrada al Congrés al projecte de reforma estatuària a Catalunya. Tot i això, el PP va insistir que el seu grup presentarà tots els recursos que tingui a l’abast i en tots els àmbits possibles perquè la reforma de l’Estatut no es debati com una modificació estatutària, ja que consideren que és un «frau democràtic». El PSOE va animar els populars a presentar un recurs davant el TC, ja que creu que el Constitucional dirà que es debati, s’esmeni i es voti a les Corts.

El president del Govern, José Luís Rodríguez Zapatero, va afirmar que mantindrà el principi d’unitat de la Seguretat Social, fet que obligaria a reformar la part de la proposta de l’Estatut que afecta aquest principi.

Per la seva banda, el fiscal general de l’Estat, Cándido Conde Pumpido, va afirmar que el text que aprovi el Congrés serà millor que el que va entrar i es va mostrar confiat en que quan el procés acabi, la norma sigui respectuosa amb la Constitució.

«Un bon Estatut»

L’ex president de la Generalitat, Jordi Pujol, va assegurar ahir en la ponència Fer país ahir, avui i demà a una Penya de jubilats de Sant Andreu i amb la presència de 20 minutos, que el text que ha sortit de Catalunya és «un bon Estatut», ja que compleix tots els requisits. No obstant, Pujol va assegurar, en referència a les possibles retallades, que preferiria retirar el text abans que aconseguir un «mal Estatut». L. Ferro

Mostrar comentarios

Códigos Descuento