Sant Andreu promourà un nou barri de 2.000 pisos

Als terrenys de les antigues casernes militars. El 60% de les vivendes seran de protecció. Es construiran escoles, casals, un hospital i un gran parc.
Terrenys de les casernes ahir, amb l’escola pública en barracons que passarà a ser d’obra.
Terrenys de les casernes ahir, amb l’escola pública en barracons que passarà a ser d’obra.
Jordi Soteras
Les antigues casernes militars de Sant Andreu ja tenen futur, segons ha pogut saber 20 minutos. Els terrenys veuran néixer un nou barri de 2.000 vivendes, un gran parc i fins a vuit equipaments socials, sanitaris i de seguretat.

El projecte és obra de l’arquitecte i urbanista Manuel de Solà-Morales i es donarà a conèixer avui. Ell mateix va ser l’encarregat de presentar ahir el pla als grups municipals de Barcelona i a les entitats veïnals i de comerciants del districte de Sant Andreu.

El principal cavall de batalla és la proposta de nous pisos. Es calcula que sortiran poc més de 2.000 pisos, amb una superfície mitjana de 80 m2. La majoria (el 60%) tindran algun tipus de protecció oficial, mentre que la resta es vendran a preu de mercat. També es preveu que l’ONG Intermon tingui la nova seu allà.

Proposta d’equipaments

La proposta urbanística també dóna resposta a la reivindicació veïnal entorn a la ubicació en aquests terrenys d’equipaments pel barri. Es preveu la construcció de dues instal·lacions educatives, una escola bressol i la consolidació de l’escola de primària Eu- làlia Bota, que actualment es troba ubicada a barracons.

També es contempla la construcció d’un casal d’avis i d’un alberg juvenil. Hi haurà una zona esportiva i es dóna resposta a la demanda d’equipaments sanitaris, ja que es preveu instal·lar-hi un nou ambulatori i un petit hospital de 70 llits. El nou barri també tindrà una caserna dels Mossos d’Esquadra i es deixarà un espai per a la construcció d’una biblioteca.

Tret d’aquest últim equipament, la resta tenen pràcticament ja el pressupost per desenvolupar-los i és molt probable que els veïns vegin abans aquestes instal·lacions que els nous pisos.

El futur barri disposarà d’una reserva d’espai verd, un gran parc que pretén ser el pulmó del districte.

El projecte de l’arquitecte Solà-Morales planteja una barreja d’usos residencials i d’equipaments. No obstant, les futures vivendes tendiran a fer cara a Torres i Bages, mentre que les instal·lacions socials i sanitàries serien al darrere.

Els terrenys de les antigues casernes són propietat del Consorci de la Zona Franca, que els va comprar fa dos anys al ministeri de Defensa per 83 milions d’euros.

«Volem tots els pisos públics»

Els veïns de Sant Andreu ho tenen clar: volen que tots els habitatges que s’han de construir als terrenys de les antigues casernes sigui públic i, per tant, que no es faci negoci en terrenys públics. «L’Ajuntament vol que el 40% dels nous habitatges sigui privat, cosa que nosaltres no acceptem», apunta Joaquim Soler, membre de l’AV Sant Andreu Nord. A la vegada, els representants veïnals també afirmen que aquests nous pisos haurien de ser, majoritàriament, de lloguer i no rotatius, al contrari del que passa amb els denominats 10hj o pisos per a joves. També volen un centre de mòduls formatius.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento