Combat de boxa entre mare i filla

  • Sergi Belbel apropa el teatre a la dansa en l'obra 'El ball'.
  • La veterana actriu Anna Lizaran és la mare en la ficció de la ballarina i coreògrafa Sol Picó.

Els gestos guanyen a les paraules en la nova incursió teatral del director d’escena i del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) Sergi Belbel. El ball és una col·laboració amb la coreògrafa valenciana Sol Picó i artista resident del teatre.

Belbel ha adaptat una novel·la breu d’Irène Némirovsky publicada l’any 1930. I ho fa amb el maridatge entre teatre i dansa per plasmar la lluita aferrissada entre una mare dominant i una filla adolescent.

En aquesta peça, el director torna als seus inicis, a la dècada dels vuitanta, amb muntatges com Minim.mal show. La mare tirana i nova rica està interpretada per una senyora amb majúscules de l’escena teatral catalana, Anna Lizaran.

La filla és Sol Picó,que, amb el seu potent domini del cos i del ball, es posa en el paper de la jove sotmesa. L’estrena es va fer al Festival Temporada Alta de Girona prèviament a la seva arribada aquest divendres a la Sala Tallers del Nacional.

Aquesta és una coproducció entre el TNC i el Centro Dramático Nacional. Antoinette, la filla, s’acaba venjant de la senyora Kampf, la seva mare, enlluernada pels guanys del seu marit a la borsa i la seva nova mansió. Ella vol ser l’estrella de la seva presentació en societat, on la seva filla en queda exclosa.

Max Glaenzel ha omplert l’escenografia del muntatge de llicències poètiques i simbòliques. La trama viatja fins a la ciutat de París de les dècades dels anys 20 i 30. La familia de l’escriptora es va refugiar a la capital francesa fugint de la revolució soviètica. Per tant, el text té punts de coincidència amb la vida de l’autora de l’obra.

La filla que es rebel·la contra la mare és un mirall on es mira l’escriptora, atès que es va sentir en la vida real «abandonada» arran de la seva exigent progenitora. Però, tal com apunta Sergi Belbel al final de l’espectacle, el final de la història recorda la famosa dita: «Els testos s’assemblen a les olles».

•TNC. Plaça de les arts, 1. Avui a les 20.00 hores. Dissabte a les 21.30 hores. Diumenge a les 18.00 hores. De 15 a 24 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento