La presència del tabac entre els alumnes no fumadors a Barcelona és major si van en transport públic que si trien altres mitjans per desplaçar-se. És una conclusió, sorprenent, de l’estudi Exposició al fum del tabac en escolars, publicat a Medicina Clínica.

El 45% dels fumadors va començar a fumar als 14 anys o abansAixí, els no fumadors que es mouen en metro, tren o bus tenen 6,3 nanograms per mil·lilitre de saliva, davant les 2,3 unitats dels que no ho fan. Els autors consideren que aquesta diferència «frega la significació estadística».

Si està prohibit fumar als transports públics, on s’exposen els estudiants al fum? Pot aventurar-se que «als punts d’espera dels transports públics (parades d’autobús, accessos al metro, estacions de tren, etc.)», segons els autors. De fet, altres informes que inclouen tota la població xifren en un 37,2% (en els homes) i en un 45,5% (en les dones) la prevalença de fum en els mitjans de transport.

L’estudi es va elaborar en alumnes de Secundària i Batxillerat d’entre 16 i 20 anys amb una mostra de 92 estudiants, suficient per extreure’n conclusions qualitatives, segons els doctors.

Els joves reconeixen que es mouen en ambients carregats de fumL’anàlisi mesura la concentració de cotinina en saliva i constata que la substància augmenta «amb el nombre de cigarretes fumades i la precocitat en l’inici del consum, així com la profunditat de la inhalació». N’hi ha que s’inicien abans dels 15. De la mostra, el 38% no havia fet una calada mai, el 40% ho fa a diari, un 2% de manera ocasional i un 20% es declara exfumador.

El 45% dels fumadors va començar a fumar als 14 anys o abans. Un 27% encén més de 10 cigarretes diàries i gairebé tots (88%) donen calades profundes. Els joves reconeixen que es mouen en ambients carregats de fum (presència perceptible) de dilluns a dijous (dues terceres parts), però la xifra es dispara fins al 81% durant els caps de setmana. Els fumadors presenten 91,5 unitats de cotinina en saliva, davant les 8 dels exfumadors i les 1,9 dels no fumadors.

Consulta aquí más noticias de Barcelona.