Les obres i les ajudes públiques tindran més controls anticorrupció

  • El Govern aprova mesures de xoc.
  • Per evitar tràfic d’influències en plans urbanístics.
  • I l’ús fraudulent de diners públics en fundacions.

El Govern va acordar dimarts un paquet de mesures per garantir les bones pràctiques en les administracions i la lluita contra la corrupció, després dels casos Millet i Pretòria. Aíxi, evitarà que les requalificacions de terrenys reverteixin sols en les empreses, sinó també a les arques públiques, reforçarà el control de la Sindicatura de Comptes sobre els ajuntaments i limitarà les donacions d’empreses amb contractes amb l’administració pública a les fundacions vinculades a partits polítics.

En 15 dies s’hauran de concretar les línies d’actuació per evitar que les plusvàlues provocades pels canvis urbanístics no afectin només els adjudicataris o propietaris del terreny.També es reforçarà la transparència sobre les transmissions de la propietat del sòl. El Govern també vol impedir que, amb l’excusa de promoure zones verdes o equipaments, es facin aprofitaments urbanístics en benefici privat, com ara pisos de lliure mercat.

Aixímateix, es facilitarà que els convenis urbanístics es publicitin bé. També s’incrementarà el control de la Sindicatura de Comptes sobre els ajuntaments. Caldrà complir l’obligatorietat dels consistoris de presentar els seus comptes davant la Sindicatura i garantir l’eficàcia dels informes del Síndic, que ja va advertir de possibles irregularitats al Palau de la Música i a l’Ajuntament de Santa Coloma. Amés, hi haurà més transparència i control dels recursos que la Generalitat destina a fundacions i entitats.

Un altre bloc de mesures haurà d’estar preparat abans de finals d’any. Són les reformes de la Llei de la Sindicatura de Comptes i la Llei del Patronat de les Fundacions, per tal de limitar la possibilitat de rebre donacions d’empreses beneficiades amb contractes amb l’administració pública.

El Govern va decidir prendre mesures sobre les fundacions polítiques després que la Trias Fargas, vinculada a CDC, rebés diners per part de la fundació del Palaude laMúsica. D’altra banda, al Parlament, es va acordar que la ponència que ha de redactar la llei electoral catalana es constitueixi el dia 20. Es considera una altra eina per a la transparència política.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento