Es doblen les morts de trànsit a Barcelona i Lleida

Setembre i octubre estan sent molt més tràgics que el mateixos mesos de l’any passat. Les intenses campanyes i les sancions no fan reduir els accidents.
Si fins ara la disminució dels accidents mortals a les carreteres catalanes feia preveure l’èxit de les campanyes sancionadores i de prevenció, ara, la tendència s’ha trencat.

Destaca la xifra d’accidents greus, que només en el que portem del mes d’octubre ja suma 16 ferits de gravetat, quatre més que l’any anterior a la mateixa època.

El passat mes d’agost es va trencar la davallada en el nombre de sinistres, fins a 35, una xifra molt superior a la del 2004, que va cloure amb 28 accidents. A l’estiu (de juny a setembre) a Catalunya van morir 159 persones, 22 més que la temporada anterior.

Les dades més tràgiques s’han detectat a les províncies de Barcelona i Lleida. Només en deu dies d’octubre han mort a Barcelona set persones (tres al 2004). El mes de setembre aquesta xifra es va doblar, de cinc morts fa un any a 10 el 2005. És especialment preocupant el nombre d’accidents greus. L’any passat només se’n registrava un i en només 11 dies ja se n’han registrat una dotzena.

Lleida es dispara

A la província de Lleida, la xifra de sinistralitat també s’ha duplicat. El setembre es va passar de 6 a 12 accidents mortals i de només un als 5 de caràcter greu. A Girona i Tarragona aquesta xifra s’ha reduït lleugerament.

Al total de Catalunya, fins el moment, s’han produït 262 accidents, tot i que encara falten 80 dies per cloure l’any. De seguir així se superarà la xifra dels 273 al 2004. Fins ara hi ha hagut 301 morts en carretera i 144 accidents greus.A les darreres hores també es van produir diversos accidents que van fer engreixar les estadístiques. Els sinistres de dos camions, un a La Selva i l’altre a l’Urgell, fan elevar en dos el nombre de sinistres mortals d’octubre.

La consellera d’Interior, Montserrat Tura, no va amagar la seva decepció i «preocupació», especialment, després de conèixer les dades dels controls d’alcoholèmia a la C-58. Dels 220 tests aleatoris, 44 van donar positiu i quatre per consum d’haixix.

No es rebaixa la sinistralitat

Juliol del 2000: Va ser el mes amb més sinistralitat a les carreteres catalanes amb 67 morts i 49 ferits greus, resultants dels 54 accidents a les carreteres.

L’any 2000: També va ser el més tràgic a les demarcacions catalanes amb 401 accidents, 474 persones mortes i 247 ferides de gravetat.

Fins al 2004: La mitjana d’accidents de trànsit, calculada des de 1996, era de 353 accidents anuals, produint-se 415 morts per aquesta causa.

Setembre i octubre del 2005: Ha trencat totes les estadístiques i ja sumen 45 morts, 10 menys que l’any 2004. El nombre de ferits greus també es dispara fins a 40, mentre que l’any 2004 se’n van registrar 10.

Menys accidents però més greus: En el que portem d’any hi ha hagut 262 accidents, amb 301 morts i 144 ferits greus. El 2004, amb 273 sinistres van perdre la vida 314 persones.

5 preguntes sobre...

...mesures i sancions

1 ¿Funcionen els nous radars en línia?

Només en un cap de setmana a les carreteres de Girona, es van enxampar 40 vehicles per excés de velocitat. Es tracta d’un parany de diverses caixes grogues de radar de les que només en funciona una.

2 ¿Com són les sancions?

Els radars identifiquen l’excés de velocitat. Es posen multes de 301 a 1.500 euros i la retirada del carnet.

3 ¿I si condueixo begut?

Superar l’índex permés d’acohol en sang suposa uns 400 euros de multa i la retirada del carnet.

4 ¿I sense el cinturó?

O sense les cadiretes de seguretat per a nadons i tenir el carnet caducat suposarà 300 euros de multa.

5 ¿Com va el carnet per punts?

És la nova modalitat que estudien implantar per reduir les conductes negliglents. Així, el conductor començarà amb un carnet de 12 punts que s’aniran restant a mida que cometi infraccions. Les més greus, un màxim de vuit, i les lleus, de dos en dos fins a la retirada.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento