La por de perdre els fills fa caure la delinqüència infantil a Barcelona

  • Un pla expulsa joves conflictius del Raval, l'Eixample, Sants i Gràcia.
  • La Fiscalia va alertar-ne els pares que els podia treure la custòdia.

Una prova pilot impulsada per la Fiscalia ha permès treure dels carrers de Barcelona gairebé tots els menors que acumulaven un major expedient delictiu. Uns han tornat al seu país, d’altres han canviat de ciutat, i la resta han reprès les classes.

«Vam localitzar-ne els pares i els vam dir que se’ls podia treure la pàtria potestat» per eludir les seves responsabilitats com a progenitors, ja que, quan feien els furts, «havien de ser a classe», ha explicat la fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, en una comissió al Parlament. «El 90% d’aquesta delinqüència ha desaparegut», ha assegurat.

La iniciativa va començar la tardor del 2008 i tot just ha acabat aquest setembre. Va partir de queixes dels comerciants de la zona del Raval. «Entraven sistemàticament en els comerços», va descriure Compte. Part d’aquests delinqüents ni tan sols arriben als 14 anys, de manera que es van «intentar altres vies» diferents a la mà dura, segons la fiscal superior de Catalunya.

En aquesta prova es va fer el seguiment exhaustiu de 40 menors, però en van participar molts més del Raval, l’Eixample, Sants i Gràcia. On són ara els nois? Uns han tornat a classe; d’altres, al seu país i un últim grup ha marxat a una altra ciutat, amb menys pressió sobre delinqüents menors. No va caldre retirar la custòdia a cap família, explica a 20 minutos el fiscal portaveu de Menors de Barcelona, Juan José Márquez.

«Es va demanar a la policia quins menors eren els que més actuaven i acumulaven més detencions» per seleccionar-ne el col·lectiu sobre el qual s’havia de treballar, comenta Márquez.

Aquests menors, la majoria d’entre 10 i 17 anys i amb paritat de sexes, escapen d’un perfil concret. Els resultats han estat «molt positius»: «No ho dic jo, qualsevol pot anar pel carrer i comprovar-ho», indica. L’experiència pionera va acabar al setembre; de moment, no es preveu fer-ne cap altra, «tret que sigui necessari», conclou Márquez.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento