Castell de Montjuïc.
Dijous van sortir les primeres peces de l'antic Museu Militar. M. Codolar / ACN

El Museu Militar del Castell de Montjuïc ja és història. Ahir en van sortir les primeres peces que es repartiran en diverses seus. D’altres, es restauraran per continuar sent exposades a l’antiga fortalesa com a memorial històric.

Algunes de les vitrines del museu feia dècades que no es tocavenArmes i armadures, banderes i estendards, pintures i retrats, i, fins i tot, soldadets de plom van sortir ahir de l’antic bastió militar de Montjuïc. De les 7.000 peces exposades fins l’any passat, se n’han començat a traslladar 1.435, que aniran a parar a l’Arxiu Històric de la Ciutat, el Museu Etnològic i el Museu d’Història de Barcelona.

Les peces que provenien de col·leccions històriques municipals s’han portat a una reserva. Alguns dels objectes exposats han hagut de ser restaurats in situ donat el seu mal estat de conservació. El delegat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha confirmat que algunes de les vitrines del museu «feia dècades que no es tocaven».

I dijous, com cada 15 d’octubre, els partits polítics catalans van retre homenatge a Lluís Companys, expresident de la Generalitat afusellat pel règim de Franco el 1940, precisament, al fossar del Castell de Montjuïc.

No hi haurà cap raó per desistir fins que s’aconsegueixi l’anul·lació d’aquell judiciUna ofrena floral que enguany ha coincidit amb la petició de la Generalitat perquè s’anul·li la sentència del Consell de Guerra que va condemnar a mort el mandatari català. «No hi haurà cap raó per desistir fins que s’aconsegueixi l’anul·lació d’aquell judici», ha pregonat el president de la Generalitat, José Montilla.

Per la seva banda, CiU va aplaudir la petició, però va matisar que «arriba tard». ICV-EUiA va contestar als nacionalistes que ells també ho haguessin pogut fer quan van governar.

Consulta aquí más noticias de Barcelona.