L'Islam, molts mons en un de sol

  • Caixa Forum custodia fins al proper 17 de gener 190 objectes.
  • Pertanyen al fons del Museu AgaKhan.
  • Aquestes peces, moltes inèdites, vinculen islamisme i cristianisme.

Catorze segles d’art islàmic es concentren al Caixa Forum en la mostra Els mons de l’Islam, que avui mateix s’obre al públic. Recull 190 objectes que prèviament s’han pogut veure a Madrid. Les 190 peces recopilades pertanyen a la col·lecció del Museu Aga Khan.

N’hi ha des d’una túnica de gala a un petit amulet daurat. El patrimoni abasta de la Península Ibèrica a l’Extrem Orient, els focus d’influència de l’art, la història i les tradicions islàmiques del passat.

La mostra evidencia que la cultura cristiana i la de l’Islam van tenir més punts de connexió que de desencontre. Part del fons Aga Khan es presenta per primer cop a Espanya. I per això la presentació expositiva incideix en l’època de l’Al-Andalus. Quan la proposta viatgi als continents africà i asiàtic aquesta disposició variarà per donar major protagonisme al llegat islàmic de les respectives zones.

Caixa Forum custodia des d’avui el manuscrit més antic que es conserva del llibre Les Mil i Una Nits, datat de l’any 1235. Les obres a la vista demostren que l’art islàmic representa plantes o persones des del seu inici (contradint que està prohibit pel text sagrat de l’Alcorà).

A Els mons de l’Islam apareix Bagdad representada com a nova capital del món musulmà a partir del 750.Un cop s’acomiadi de Barcelona el proper 17 de gener, la mostra anirà a l’Àfrica. Arribarà a Nord-Amèrica l’any 2012 o 2013. El fons Aga Khan té previst instal·lar-se a Toronto (Canadà).

*Av. Marquès de Comillas, 6-8. Gratis. Fins al 17 de gener. De dilluns a diumenge de 10.00 a 20.00 h. Dissabte de 10.00 a 22.00 h.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento