Els joves destinen més de la meitat del sou a pagar el pis

Necessiten estalviar el salari d’11 anys per pagar un habitatge de 100 metres quadrats. La majoria de compradors cobren menys de 1.500 euros al mes.
Els joves dediquen més de la meitat del seu sou a pagar el pis on viuen, quan el que recomanen és que s’hi destini un terç del que es cobra. L’Observatori Jove de la Vivenda assenyala que, al primer trimestre del 2005, un 54,3% del sou d’un jove català se’l quedava el banc per pagar la hipoteca, un percentatge similar al del darrer trimestre del 2004.

La majoria dels compradors són joves d’entre 25 i 35 anys que cobren menys de 1.500 euros mensuals i per a ells la hipoteca representa entre el 75% i el 100% del valor de l’immoble adquirit, segons un informe presentat ahir per la immobiliària Tecnocasa i la Universitat Pompeu Fabra.

La hipoteca que demanen té un valor mig de 199.870 euros, la segona més quantiosa després de la que es demana a Madrid. Precisament, els joves madrilenys (69,9%), els bascos (66,9%) i els balears (61,8%) són els que més sou hi destinen.

11 anys de sou

En termes absoluts, un jove necessitaria estalviar el sou que guanya  durant 11 anys consecutius per pagar un pis de 100 metres quadrats. Fa cinc anys en tenien prou amb el sou de set anys.

Al mercat no li ha passat per alt la cada cop major demanda de pisos petits i, segons l’informe de Tecnocasa, el preu del metre quadrat dels pisos petits és un 48,56% superior als dels grans. Barcelona és la ciutat amb el metre quadrat més car de l’Estat (3.484 euros) i L’Hospitalet és la quarta (3.070 euros).

4 preguntes sobre...

...els habitatges usats

1 ¿Quant han pujat els pisos de segona mà a Barcelona al tercer trimestre?

Un 17% respecte al tercer trimestre del 2004, segons la xarxa immobiliària Comprarcasa. Respecte al segon trimestre, els preus dels pisos usats han augmentat un 3%. El metre quadrat a Barcelona està a 4.300 euros, segons aquest estudi fet a partir de les dades dels Apis.

2 ¿On s’han encarit més els pisos usats al darrer any?

A Nou Barris, on ho han fet un 60%. Fa un any el metre quadrat valia 2.199 euros. Ara està a 3.522.

3 ¿I on menys?

A Ciutat Vella, un 3% en un any. Respecte al darrer trimestre, els preus han baixat un 0,2%.

4 ¿Quins factors expliquen l’increment del 17%?

La regularització dels immigrants, el manteniment dels tipus d’interès, els nous productes hipotecaris i la disminució de l’atur.

Allau de certificats de vivenda

L’Ajuntament de Barcelona rep cada setmana un promig de 125 sol·licituds d’immigrants per realitzar informes de disponibilitat de vivenda, un dels documents necessaris perquè els seus familiars puguin venir des del país d’origen. Si se’ls entrega el certificat de vivenda l’han de presentar a la Delegació del Govern perquè doni el vist-i-plau al reagrupament familiar. Fins al 31 d’agost, el Consistori havia rebut 2.843 peticions, 83 de les quals van ser arxivades per no cumplir els requisits o perquè faltaven dades. En el cas de pisos on hi habiten més de 12 persones els estudis són molt més exhaustius.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento