La cistella de la compra dóna un respir i s'abarateix un 13%

  • Carburants (-45%), llet i ous són els productes que més han baixat.
  • Tabac (+14%), llegums i hortalisses s'han encarit respecte del final de l'estiu de l'any passat.

Els productes de compra més habituals s’han abaratit un 13,1% el darrer any a Catalunya. Es tracta dels aliments –a Barcelona s’han estabilitzat els preus i només s’han registrat pujades d’entre el 0 i l’1%–, el tabac, la benzina i l’oci, els quatre elements que conformen la cistella diària o setmanal. Però no s’esperen moltes més bones notícies. Amb el repunt de la inflació a partir d’ara, els preus tornaran a pujar.

Benzina (-45%), llet (-31%) i ous (-19%) són els productes que més es van abaratir entre els estius del 2008 i del 2009, segons l’Evolució de la cistella de la compra habitual a Catalunya, de Caixa Catalunya. Els segueixen patates i productes lactis (-12%), fruita fresca (-8%) i carn d’au (-9%).

A l’altra banda se situen tabac (+15%), llegums i hortalisses (+4%) o publicacions (+1,2%). També val més el transport públic urbà (+1%). Enmig se situen els preus de l’oci: l’esbarjo, els bars o els restaurants són en aquest moment un 2% més econòmics.

Aquests productes són els més comuns (sobretot en la població més humil) i sumen el 36% de la cistella de la compra (no hi ha el cotxe ni la tele). I són els que més oscil·len: si l’any passat pujaven molt per damunt de la inflació, ara baixen (descens del 13,1% davant l’1,4% al juliol de l’IPC), segons explica el director del servei d’estudis de Caixa Catalunya, Xavier Segura.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento