Comunitat Valenciana

Mor el director, productor i guionista valencià Carles Pastor, figura "clau i referent" en els 80 i 90

El director, productor i guionista valencià Carles Pastor Moreno (València, 1949), figura "clau" i "referent" en el cinema de la Comunitat Valenciana en els anys huitanta i noranta, ha mort.
El director, productor i guionista valencià Carles Pastor
El director, productor i guionista valencià Carles Pastor
JOSÉ GARCÍA POVEDA
El director, productor i guionista valencià Carles Pastor

Des de l'Institut Valencià de Cultura, l'Acadèmia Valenciana de l'Audiovisual (AVAV) i l'Associació d'Escriptors de l'Audiovisual Valencià (EDAV) han lamentat la pèrdua i han expressat les seues condolences a la família. Pastor ha mort a Tarragona, on residia actualment.

AVAV ha manifestat el seu "respecte i condolences" per la marxa "insospitada" d'aquest "excel·lent" cineasta i EDAV ha ressaltat que va ser una "figura referent" del cinema valencià. "Vam tindre la immensa sort de compartir amb ell projectes, treball i amistat, sempre amb un somriure i una total entrega. Descansa en pau, amic", ha escrit l'associació en les seues xarxes socials.

Carles Pastor Moreno va desenvolupar la seua carrera al llarg de quatre dècades en diferents àmbit de l'audiovisual valencià. Va iniciar la seua trajectòria com a director en els anys huitanta, amb curtmetratges com 'Makoki' (1982) o 'La estrella dorada' (1989). En 1996 debuta en el llargmetratge amb la comèdia 'Una piraña en el bidet', que va obtindre el premi a millor pel·lícula en la Mostra de València-Cinema del Mediterrani de 1996.

Posteriorment roda 'A ras de suelo' (2005), un drama pel qual l'actriu Rosana Pastor guanya el premi a millor actriu en Mostra de València. La seua tercera pel·lícula, 'Bestezuelas', va ser un thriller amb ressons del cinema quinqui i tocs d'humor que es presenta en els festivals de Bogotà o el Cairo, i que s'alça amb el premi del públic en la secció Panorama Mediterrani de Mostra de València 2010.

En 2013 realitza 'En el umbral de la conciencia', un documental sobre un equip de rodatge en busca de els secrets dels xamans peruans. En l'actualitat preparava un nou llargmetratge titulat 'Destí perdut', basat en un guió escrit en col·laboració amb Michel Gaztambide i Joan Álvarez.

En paral·lel a la seua trajectòria estrictament cinematogràfica, el "versàtil" cineasta desenvolupa també projectes com les TVmovies 'Camps de maduixes' (2005), 'Latidos' (2006) o 'Comidas para gatos' (2008), també premiada en la Mostra de València. A més, va produir i va dirigir diferents programes i sèries de televisió, nombrosos espots publicitaris, filmacions de muntatges teatrals de 'La Fura dels Baus', 'Comediants' o 'Los Juglares'.

Pastor és, a més, un dels principals representants d'una generació que va lluitar per a "posar en peus" un cinema valencià que "es va enfrontar amb unes infraestructures industrials fràgils i una difícil projecció exterior", però va aconseguir consolidar-se a nivell professional combinant el treball televisiu amb el cinematogràfic.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento