Comptes pendents de la Guerra Civil

Una agrupació reclama al Banc d’Espanya els diners republicans incautats pel règim franquista: 29.945 pessetes. Aquesta és exactament la quantitat que el règim franquista va confiscar l’any 1939 a Josep Villafranca Gimeno i que avui reclama el seu nebot, Xavier Jovés, de 55 anys.
Com ell, unes altres 150 persones han contactat amb l’Agrupació de Perjudicats per la Incautació Franquista, fundada fa quatre mesos, per demanar que es faci justícia pels diners incautats a les seves famílies i mai retornats. La suma, adaptada al cost de vida actual, de totes aquestes reclamacions podria estar per sobre d’1,2 milions d’euros, segons ha explicat a 20 minutos el portaveu de l’entitat, Ramón Bertran.

L’agrupació representa els descendents d’aquells a qui els nacionals van anar prenent la moneda acunyada pel Govern republicà a mida que conquerien territori, donant-los a canvi només un rebut i deixant moltes famílies en la misèria.

Avui, els descendents dels qui van perdre els estalvis mostren amb orgull uns documents esgrogueïts, guardats durant dècades com a records familiars i que demostren la quantitat incautada en cada cas. L’agrupació, que cada setmana rep nous casos, considera que el reconeixement de l’incautament per part del Banc d’Espanya és un deure históric, però Bertran afirma també que aspira a què els reclamants recuperin el valor dels diners confiscats.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento