«Si el turista és incívic és perquè s’adapta allà on va»

Ha crescut l’incivisme?
És veritat que ha s’ha incrementat l’incivisme i cal introduir unes correccions, com un augment de policies, especialment a les hores nocturnes, i també la nova ordenança.
.
.
Jordi Soteras
.
Però la solució és molt complexa. També hi ha un tipus d’incivisme conseqüència de la marginació econòmica que comporta la globalització, com poden ser els llauners o els top manta. Casos que mereixen polítiques d’inclusió social, com els pidolaires o els vinculats a la pobresa. També cal tenir una ètica de ciutat. Cal un respecte a tothom i que ningú s’imposi per sobre dels altres.

Això ha passat aquest estiu?

Ha passat a partir que hi ha uns col·lectius que reiteradament no permeten descansar o fan un mal ús de la via pública. Cal fer un contracte ciutadà que surti d’un pacte social, com en el pacte de la mobilitat, on també hi ha entitats i societat civil.

Convidaríeu els moviments socials a aquesta taula?

Aquest any a Gràcia els aldarulls no han vingut pels okupes perquè s’han fet reunions, tant amb els presidents de les associacions com amb mitjancers que han parlat amb els moviments socials que estan més en desacord amb l’administració.

L’incivisme és exclusiu dels barcelonins o també és dels turistes?

El turista s’adapta al lloc on va i lògicament un turista té una actitud diferent si va a un país nòrdic que si va a un de llatí. I no hi ha cap indicador analític que digui que disminueix el turisme de qualitat. Barcelona és la ciutat de l’Estat que rep més diners del turisme, tot i no ser la ciutat amb més turistes.

La promotaxa ha d’ajudar a pal·liar aquestes actituds?

Els mateixos que insisteixen en què el turisme de Barcelona disminueix de qualitat, tenen l’oportunitat de donar suport a la taxa turística que suposaria una contribució del turisme al manteniment de la ciutat.

Però la clau de volta la tenen CiU i PP?

La clau de volta la té un acord polític. Nosaltres, la reflexió ja l’hem feta. Ara són les altres forces polítiques les que han de moure fitxa. Sobretot perquè, així com els arguments a favor de la taxa turística són clars, els arguments en contra no ho són.

Barcelona tindrà bandera espanyola a la Festa Major?

Nosaltres cada any per l’11 de setembre comuniquem a l’alcalde la nostra incomoditat perquè hi hagi la bandera espanyola durant la Diada Nacional. Per la Mercè, no. Ja pengem el pendó.

Què els falta per fer en el que queda de mandat?

Barcelona ha de reforçar la seva posició internacional en economia d’empreses globals o multinacionals per generar més llocs de treball, (tot i que per primera vegada hem arribat als prop d’un milió de llocs de treball); augmentar molt les infraestructures de transport públic a la ciutat (la Línia 9, autobús i intermodalitat); s’iniciaran dos barris nous (a la Zona Franca i a la Sagrera); començaran les obres del Zoo marí; i l’enfortiment de les polítiques socials, el programa d’inclusió, que es reforcen molt per evitar una significativa segregació social dins de la ciutat. Seguirem amb la reforma de mercats.

L’alcalde no ha estat una mica sol en les crítiques del civisme?

Penso que aquest és un argument de molt poca consistència. A Barcelona governa el tripartit, que són tres partits diferents on hi ha un denominador comú, però  també hi ha diferències.

ERC es planteja poder governar amb CiU?

Treballem per una idea de ciutat i perquè les idees de la nostra formació política siguin reeixides. I la resta de coses formen part d’una conjuntura que no només no es planteja ara , sinó que només cal fer números per veure que no es plantejarà.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento