Comunitat Valenciana

Rosa Solbes i Josep Vicent Rodríguez repassen la transició valenciana en el llibre de fotografies 'Trets'

Els reporters Rosa Solbes i Josep Vicent Rodríguez repassen la transició valenciana amb més de 500 fotografies en el llibre 'Trets. Imatges de la Transició Valenciana', que ha editat la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació.
Portada del llibre 'Trets'
Portada del llibre 'Trets'
IAM
Portada del llibre 'Trets'

Les fotografies de Rodríguez s'agrupen en les seccions clàssiques de les publicacions periòdiques, mantenen cert ordre cronològic i estan acompanyades d'una explicació a càrrec de Solbes. Tots dos van ser "dos cronistes professionals dels esdeveniments".

Els anys 70 i 80 van ser, com s'explica en la introducció de llibre, "temps convulsos, moments crucials i fundacionals, alhora esperançadors i decebedors". I durant eixes dos dècades Rodríguez i Solbes "eren cronistes professionals dels esdeveniments, treballant i col·laborant en la pràctica totalitat de les capçaleres de premsa democràtica, tant valencianes com a espanyoles, nascudes a la calor dels nous temps".

El llibre arreplega imatges captades durant la transició valenciana en situacions i àmbits molt diferents: protagonistes i esdeveniments que se succeïen a velocitat vertiginosa i que van canviar la manera de veure i estar en el món d'almenys tota una generació.

'Trets' s'ordena, respectant cert ordre cronològic, com a les seccions clàssiques de la premsa escrita: política, economia, societat, cultura i esports, i ofereix també un índex onomàstic. La "sopa de sigles" davant les primeres convocatòries electorals, les mobilitzacions per l'autonomia, l'articulació dels sindicats, la segona ona feminista, la violència antivalencianista, les transformacions urbanístiques, l'eclosió d'iniciatives culturals, la lluita veïnal, entre unes altres.

Per tot açò, quatre dècades després, val la pena rescatar alguns d'aquells fets de l'oblit de les pàgines dels diaris que dormen en les prestatgeries i exposar-los ací per al record.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento