Comunitat Valenciana

Sis ballarins proposen un diàleg entre gènere i sexe al Rialto amb 'R-flections'

'R-flections', una reflexió dansada sobre la diversitat sexual, identitària i de gènere, arriba al Teatre Rialto de València aquest dijous 19 amb sis ballarins sobre l'escenari per a proposar un diàleg entre gènere i sexe amb una peça carregada d'experimentació i joc.
R-flections
R-flections
DANIEL DUART
R-flections

En un context en el qual els delictes relacionats amb la discriminació i agressió per orientació sexual o identitat de gènere no deixen d'augmentar, la companyia CocinandoDanza estrena la seua última producció dins de la temporada d'exhibició de companyies valencianes.

Indagar a través del moviment corporal en els conceptes d'identitat, diversitat sexual i gènere és el pilar que sustenta aquesta proposta escènica i coreogràfica destinada al públic adult en general, però amb especial atenció a adolescents i joves. Una franja d'edat en la qual, segons l'última estadística de violència de gènere i domèstica de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), més augmenta el maltractament masclista.

Com expliquen els seus creadors, Henar Fuentetaja i Miguel Tornero, hi ha una necessitat de reflexionar sobre aquestes temàtiques perquè "els models clàssics de relacions, gènere, sexe i identitat humanes, assumits i reproduïts durant dècades, estan en dubte a favor d'un clar al·legat en defensa dels drets de diversitat identitària, sexual i de gènere fins al moment majoritàriament silenciats pels constructos socioculturals imperants".

Una reflexió que CocinandoDanza plasma en 'R-flections', subvencionada per l'Institut Valencià de Cultura (IVC) i amb el suport de l'Ajuntament de Picanya (València), a través de la dansa contemporània, l'audiovisual, la paraula i la vídeo-projecció en temps real.

Què entenem per identitat? Com es construeix i com la percebem? Aquestes són algunes de les preguntes que qüestiona aquest espectacle, a partir de les quals els ballarins pugen a l'escenari per a interrogar-se sobre la pertinença, la construcció personal i la connexió amb el que envolta a l'ésser humà.

Una creació a la qual s'han sumat artistes com Tonino Carotone i el compositor Pietro Pirelli, en la part musical o l'artista visual, catedràtic d'Educació Artística de la Universitat de València i director de MUSEARI (museu online per a la promoció de l'educació artística i la història com a instruments per a la defensa dels drets humans), Ricard Huerta. Les seues obres i articles han servit de guia i s'evoquen en 'R-flections' al costat dels de la filòsofa Judith Butler, teòrica fundacionals de la teoria 'queer'.

CocinandoDanza és una companyia consolidada en l'escena valenciana. Des de 2013 desenvolupa el seu projecte artístic-pedagògic per a difondre i promocionar la dansa amb especial atenció a públics diversos i poblacions que no siguen focus principals de producció cultural. La seua peça 'Kuzushi' va ser seleccionada i premiada en el prestigiós Certamen Coreogràfic Burgos-Nova York amb el premi SoloDos.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento