Comunitat Valenciana

L'IVAM exhibeix una "biblioteca efímera" de 'llibrets de Falla' des de 1855 fins a l'actualitat

L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) inaugura l'exposició 'El llibret de falla: una oportunitat cultural', que reuneix prop d'un centenar d'exemplars, datats des de 1855 fins a l'actualitat, mitjançant una "biblioteca efímera" amb l'objectiu de donar conéixer "aquest ric patrimoni cultural".
L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) inaugura l'exposició 'El llibret de falla: una oportunitat cultural', que reuneix prop d'un centenar d'exemplars, datats des de 1855 fins a l'actualitat, a manera de "biblioteca
L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) inaugura l'exposició 'El llibret de falla: una oportunitat cultural', que reuneix prop d'un centenar d'exemplars, datats des de 1855 fins a l'actualitat, a manera de "biblioteca
IVAM
L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) inaugura l'exposició 'El llibret de falla: una oportunitat cultural', que reuneix prop d'un centenar d'exemplars, datats des de 1855 fins a l'actualitat, a manera de "biblioteca

Així, fins al pròxim 24 d'abril el museu s'obri a aquesta proposta, comissariada per Ricardo Ruíz i que s'emmarca dins del programa de València Capital Mundial del Disseny. La mostra ha sigut presentada aquest dimarts per la directora de la institució cultural, Nuria Enguita, i el comissari.

La selecció se centra en "aquesta part més desconeguda de les Falles", però que "és molt important", ja que "sempre ha d'haver-hi un llibre que explique el monument", segons ha explicat Enguita, qui ha afegit que el 'llibret' es converteix d'aquesta manera en un registre anual de la història de València a través dels seus monuments i festes més representatives".

La mostra es troba al hall de l'IVAM, convertint-lo en "una gran biblioteca participativa i efímera, perquè tota la ciutadania gaudisca de la riquesa dels 'llibrets de Falla'", en paraules d'Enguita.

Per a açò, Ricardo Ruíz ha reunit 'llibrets' des de 1855 fins als més actuals. Així, el projecte inclou un 'llibret' de 1855, considerat el primer de la història de les Falles segons l'historiador Lluis Tramoyeres, el mític llibre de la falla King Kong -excel·lent per la seua qualitat estètica i de continguts- i uns altres que compten amb textos d'històrics personatges del món literari i cultural com Joan Fuster, Josep Renau o Salvador Dalí.

Així mateix, el públic podrà descobrir publicacions falleres actuals que han comptat amb la col·laboració d'experts com Gil-Manuel Hernández, director del Museu Faller de València, o Iván Esbrí, responsable del Centre de Documentació de la Festa de les Falles. També 'llibrets' que inclouen poesies d'Alba Fruixá, dissenys gràfics d'Ibán Ramón o assajos de Román de la Calle. I llibres que no han sigut elaborats per les comissions falleres, sinó per col·lectius com les Falles Populars i Combatives o l'associació Festa dels Lletres Falleres.

"GENUÏNAMENT VALENCIÀ"

El muntatge convida als visitants a "ser part d'aquesta biblioteca participativa a l'abast de tots". Per a açò, els 'llibrets de Falla' no es troben en vitrines, sinó que, segons ha explicat el director, es busca que "la gent interactue amb el 'llibrets' perquè puguen entendre el tipus de contingut que hi ha en aquest gènere", el qual qualifica de "genuïnament valencià".

Dins de les seues pàgines "es reuneix l'imaginari col·lectiu en forma de records i vivències de fallers, el programa de festes i articles d'opinió i il·lustracions". És "un projecte editorial en conjunt amb l'artista de la falla", ha asseverat el comissari.

Al llarg de l'exhibició s'ha dedicat un espai a cadascun dels 'llibrets', perquè "tots tenen alguna cosa especial i són tractats com joies". D'altra banda, Ricardo Ruíz ha fet al·lusió a la filosofia que "el 'llibret' se salva de les flames", la qual cosa ha portat als valencians "mitjançant el foc a construir un llibre que guardem a les cases", formant-se una "manera d'acostar la cultura a gent totalment diferent sense estar en un museu o en una institució", ha afegit.

Finalment, ha incidit en la importància de l'estructura de l'exposició, ja que "l'evolució cronològica és molt directa i es recolza en l'arquitectura dels mobles, que adquireixen diferents formes", les quals recreen "el llenguatge faller" i els diferents períodes en els quals es "pateixen canvis a nivell estètic".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento