Comunitat Valenciana

Ucraïna.- La Generalitat té en l'actualitat 532 places per a acollir refugiats que fugen de la guerra

La Generalitat valenciana, a través de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, ha engegat una xarxa d'acolliment per a persones refugiades procedents d'Ucraïna que és complementària a la del Govern d'Espanya i que ja compta amb 532 places.
Imatge d'arxiu en la qual diverses persones s'abracen a la seua arribada a València després d'haver finalitzat un viatge a bord de l'autobús d'una ONG per a eixir d'Ucraïna.
Imatge d'arxiu en la qual diverses persones s'abracen a la seua arribada a València després d'haver finalitzat un viatge a bord de l'autobús d'una ONG per a eixir d'Ucraïna.
Rober Solsona - Europa Press
Imatge d'arxiu en la qual diverses persones s'abracen a la seua arribada a València després d'haver finalitzat un viatge a bord de l'autobús d'una ONG per a eixir d'Ucraïna.

Així ho ha indicat aquest dimarts la titular d'aquest departament autonòmic i vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, que ha presidit la reunió de la Comissió Mixta d'Atenció i Acolliment a Persones Refugiades i Desplaçades per a abordar la situació actual de la crisi humanitària a Ucraïna i fer un seguiment de les accions engegades per part de les diferents administracions que estan donant resposta a l'arribada de persones refugiades a la Comunitat Valenciana.

Aquesta comissió la integren diferents departaments de la Generalitat valenciana que intervenen en l'acolliment de persones refugiades o desplaçades, representants de la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana i diferents ONG que treballen en l'àmbit de la protecció internacional, ha detallat la vicepresidenta.

La xarxa engegada des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives se suma a la qual s'ha generat en alguns ajuntaments de la Comunitat Valenciana. Mónica Oltra ha explicat que aquests mitjans tenen caràcter supletori de la qual ha d'establir el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, el competent en el primer acolliment de les persones refugiades.

En aquesta línia, s'han habilitat els albergs de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) com a centres d'atenció d'emergència i en l'actualitat, en els centres de Benicàssim, Moraira i Piles ja s'acullen 181 persones de les 1.500 que han arribat a la Comunitat Valenciana procedents d'Ucraïna, ha detallat Oltra. Així mateix, s'està treballant per a ampliar la xarxa amb les instal·lacions de Biar, que entraran en funcionament el cap de setmana vinent; Florida, a Alacant, i Muro d'Alcoi.

Aquestes noves incorporacions permetran que la setmana vinent es puga arribar a les 900 places, ja que també podrien sumar-se alguns dels centres d'acolliment temporal que es van habilitar durant el confinament per a l'atenció de les persones sense llar, com ha assenyalat la consellera, que ha subratllat que aquesta xarxa té un caràcter "temporal" fins que les persones accedisquen a un habitatge.

"Estem parlant de primer acolliment, que és una competència del Govern d'Espanya", ha explicat Mónica Oltra, que ha concretat que "la Generalitat fa de suport i s'encarrega de les competències autonòmiques, com les relacionades amb educació, sanitat o servicis socials". Igualment, l'administració valenciana s'encarrega d'informar, assessorar i acompanyar en el procés de sol·licitud de l'estatus de persona refugiada, que també tramita l'Executiu central, ha agregat.

La vicepresidenta ha comentat que amb les instal·lacions habilitades per l'administració valenciana "s'està intentant donar una primera resposta a les persones que arriben a la Comunitat Valenciana i que no tenen cap lloc al que acudir", així com "donar suport als ajuntaments que també estan atenent a aquest persones mentre el ministeri engega l'operatiu que s'ha anunciat des del Govern d'Espanya".

Les persones que arriben als albergs són derivades des dels municipis, a través dels servicis socials d'atenció primària, als quals des d'Igualtat ja s'ha enviat un protocol per a coordinar l'assistència als refugiats, així com una instrucció específica relativa a l'actuació en infància i adolescència.

Mónica Oltra ha assegurat que des de la Generalitat s'està intentant donar una atenció integral a les persones que estan arribant. A més de l'atenció en l'àmbit social també se'ls està oferint l'atenció sanitària que puguen necessitar i facilitant l'escolarització dels xiquets, xiquetes i adolescents que estan arribant.

ASSISTÈNCIA SANITÀRIA

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha enviat una nota informativa als centres de salut amb indicacions relatives a l'expedició d'una targeta SIP provisional a les persones procedents d'Ucraïna. Així mateix, en coordinació amb Igualtat s'està tramitant el document a les persones que es troben en els albergs.

De moment s'han tramitat 1.435 targetes SIP a persones procedents d'Ucraïna, a les quals també s'està facilitant l'accés a completar les pautes de vacunació Covid-19 segons edat i condició clínica.

PROTOCOLS D'ESCOLARITZACIÓ

Oltra ha exposat també que la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport compta amb un protocol d'acolliment d'alumnat nouvingut, especialment el desplaçat, en els centres educatius de la Comunitat Valenciana. Aixó és el que s'està engegant ara mateix.

Igualment, s'ha activat un dispositiu de coordinació amb els consells escolars municipals per a l'escolarització sobrevinguda i necessària de menors ucraïnesos que estan arribant amb les seues famílies a poblacions específiques, com ha indicat la vicepresidenta. Ha afirmat que s'està garantint l'escolarització dels xiquets i adolescents en les poblacions on estan arribant.

En aquells llocs on és necessari s'han habilitat més unitats educatives. Oltra ha precisat que en aquests moments s'estan concentrant de manera generalitzada en alguns municipis d'Alacant que compten amb colònies de ciutadans ucraïnesos establits en aquestes zones i que estan acollint a familiars i amics.

En la Vega Baixa i en La Marina, Educació està habilitant unitats en centres educatius per a atendre a la sol·licitud de places d'escolarització per part de les famílies refugiades. Aquesta conselleria ja ha creat 6 aules específiques en aquestes zones que atenen a 50 alumnes. Aquesta setmana està previst activar 11 unitats en centres educatius de Torrevella.

A més, s'han reforçat les places per a les Escoles d'Adults en relació a l'aprenentatge de castellà i valencià i s'ha creat una guia ràpida de vocabulari bàsic i expressions habituals -en castellà, valencià, ucraïnés, rus i anglés- perquè tant les persones que arriben com les famílies que les acullen o les persones que les atenen puguen entendre's i comunicar-se.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento