Comunitat Valenciana

L'estació de metro de Facultats es bateja com Manuel Broseta per "decència democràtica davant del fanatisme"

L'estació del metro de 'Facultats' de València s'ha rebatejat com 'Facultats-Manuel Broseta' per "decència democràtica" per a donar un reconeixement social visible a les víctimes del fanatisme del terrorisme com el d'ETA, que va acabar d'un tret amb la vida d'aquest catedràtic de Dret Mercantil fa 30 anys, el 15 de gener de 1992, quan eixia d'impartir classes i creuava l'avinguda Blasco Ibáñez del campus universitari.
L'estació de Facultats de Metrovalencia afig al seu nom el de Manuel Broseta en memòria del catedràtic assassinat per ETA
L'estació de Facultats de Metrovalencia afig al seu nom el de Manuel Broseta en memòria del catedràtic assassinat per ETA
GVA
L'estació de Facultats de Metrovalencia afig al seu nom el de Manuel Broseta en memòria del catedràtic assassinat per ETA

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i Pablo Broseta, fill del catedràtic, han assistit en aquest divendres, Dia Europeu de les Víctimes del Terrorisme, a l'acte de modificació de la denominació de l'estació al costat de la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, i el conseller de Política Territorial, Arcadi España.

Broseta ha assenyalat que el seu pare, "més enllà de la medalla" que suposa poder donar nom a una estació, estaria "orgullós" de veure que "s'enforteix el relat real" del succeït. Així, s'ha lamentat que molts joves desconeixen qui va ser Ernest Lluch, Francisco Tomás y Valent o Manuel Broseta, inclosos els alumnes de dret que estudien amb el manual de Dret Mercantil que va redactar el seu pare. "Una societat que no reconeix als seus líders, als seus intel·lectuals, i als ciutadans que treballen i col·laboren per ella és una societat, insensible, morta", ha assenyalat.

Així, descarta que hui siga un dia "trist" sinó de "satisfacció" ja que la faceta més important per al seu pare - que va ser secretari d'Estat per a les Comunitats Autònomes fins el 1982 i des del qual va contribuir a l'estructuració de l'actual Estat autonòmic i a l'aprovació de gran nombre dels Estatuts vigents- era la de ser docent.

Broseta ha explicat que la idea del canvi de denominació va naixer del president de la Fundació en memòria del seu pare, Vicente Garrido, després del bateig d'una parada amb el nom de l'exministre socialista de Sanitat Ernest Lluch, també assassinat per ETA, i ha agraït que l'acolliment d'aquesta proposta per part del Consell va ser "fulminant".

En eixe sentit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha recalcat que "hui és el dia de la decència" en reivindicar els valors que representava Broseta i per açò es mereix, com totes les víctimes que va causar "la sarpada" del terrorisme, 30 a la Comunitat Valenciana, tindre "un reconeixement social visible que contribuïsca a consolidar el relat de la veritat". "No podem permetre que es confonguen víctimes i botxins", ha recalcat.

Puig ha considerat "un deure i una exigència per a qualsevol govern democràtic" explicar i evidenciar la història i el que ha significat aquest període i ha defès els valors democràtics que sustenten la nostra societat amb els quals, ha assegurat, se'n va a poder combatre l'espectre de la intolerància" en referència a l'atac de Rússia a Ucraïna.

En eixe sentit, el conseller de Política Territorial, Arcadi España, ha subratllat que aquest canvi de nom permet recordar a "totes la persones que van donar la seua vida per aconseguir el que hui tenim" i sobre aquest tema ha advertit: "la democràcia és l'excepció en la història i cal lluitar per ella tots els dies"

PANELL INFORMATIU

A més d'instal·lar-se la nova senyalística en l'estació, també s'ha col·locat un panell de caràcter divulgatiu sobre la trajectòria de Manuel Broseta en una de les andanes. L'objectiu que es persegueix amb açò és el que els més d'un milió d'usuaris i usuàries de Metrovalencia que discorren anualment per la mateixa, un alt percentatge estudiants, puguen conéixer més detalls sobre aquest polític i professor universitari.

La nova nomenclatura s'inclourà en tots els panells informatius i en el conjunt de la xarxa de Metrovalencia coincidint amb la inauguració de la nova Línia 10 enguany, quan serà necessari realitzar una revisió conjunta de tots els suports que donen informació a les persones usuàries.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento