Comunitat Valenciana

Verònica Cantó, única candidata a presidir l'AVL

L'actual secretària de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, encapçala l'única candidatura presentada a la presidència de l'ens normatiu del valencià, de manera que succeirà a l'actual màxim responsable, Ramon Ferrer.
Verònica Cantó
Verònica Cantó
ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGU
Verònica Cantó

La Junta de Govern de l'AVL ha validat aquest dimecres les candidatures presentades dins del termini establit, després de comprovar que reuneixen els requisits i els avals necessaris per a accedir als diferents càrrecs del futur òrgan de direcció, en el qual l'actual secretària, Verònica Cantó, opta aquest divendres a la presidència de la institució.

Les candidatures per a ocupar els cinc llocs de la Junta de Govern -Presidència, Vicepresidència, Secretaria i dos vocalies-, han sigut avalades per la totalitat dels membres de la institució i conformen una llista de consens amb cinc candidats per als cinc llocs de l'òrgan executiu, destaca l'Acadèmia en un comunicat.

La presentació d'aquestes candidatures es va efectuar el dia 25 de febrer, encara que el termini acabava el dia 8 de març. Hui, dimecres, 9 de març, en una Junta de Govern extraordinària, s'han proclamat i elevat a la votació del Ple del dia 11 de març.

Verònica Cantó Doménech (Cocentaina, 1964) ha sigut els últims quinze anys la secretària de la institució. Forma part de l'Acadèmia des de la creació de la institució en 2001, provinent del món editorial, on ha sigut directora de publicacions d'Editorial Marfil, presidenta de l'Associació d'Editors del País Valencià i autora de diversos llibres de text.

És membre de les seccions de Publicacions i Comunicació, Lexicografia i Gramàtica, i Terminologia i Assessorament Lingüístic, i ho va ser també de la Comissió de l'Escriptora de l'Any, Carmelina Sánchez-Cutillas i presidenta de la d'Enric Valor.

Quant a la Vicepresidència de l'Acadèmia, aspira al càrrec Joan Rafael Ramos Alfajarín (Borriol, 1965), catedràtic de la Universitat de València, especialista en lingüística i en història social de la llengua. És membre de les seccions de Lexicografia i Gramàtica i Terminologia i Assessorament Lingüístic.

Ramos va entrar a l'Acadèmia en la primera renovació de la institució feta per cooptació directa dels membres en 2016, i és vicepresident de la institució des de 2017.

Quant a la Secretaria de l'AVL, la candidata és Immaculada Cerdà Sanchis (Algemesí, 1965), cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València, que va entrar a formar part de la institució en la renovació esdevinguda l'any 2016.

Vocal de la Junta de Govern des de 2017 i presidenta de la Secció de Publicacions i Comunicació, secretària d'Onomàstica i membre de la Secció de Foment de l'Ús del Valencià. També va formar part de la Comissió de l'Escriptora de l'Any, Carmelina Sánchez-Cutillas.

Aspiren a les dos vocalies l'actual vocal Artur Ahuir i López (València, 1965) i la nova acadèmica Maria Àngels Francés Díez (Alcoi, 1976).

Artur Ahuir, filòleg i professor de secundària, és membre fundacional de l'Acadèmia, juntament amb Verònica Cantó. Va formar part de la primera Junta de Govern de l'AVL i actualment ocupa la vocalia segona. Ahuir és president de la Secció de Terminologia, membre de Lexicografia i Gramàtica i de Documentació i Literatura.

Per la seua banda, Maria Àngels Francés és doctora en Filologia per la Universitat d'Alacant, especialista en literatura autobiogràfica, crítica de gènere i el foment de la literatura.

Va entrar a l'Acadèmia en 2021, en la segona renovació de l'AVL per cooptació. Abans d'entrar en la institució, va ser comissària externa de l'Escriptora de l'Any, Carmelina Sánchez-Cutillas, i actualment és secretària de la Secció de Documentació i Literatura i membre de les seccions de Terminologia i Assessorament Lingüístic i Lexicografia i Gramàtica.

FIRMES

Encara que només són necessaris set avals per a conformar una candidatura, els cinc aspirants han presentat les firmes de la totalitat dels seus companys.

Aquest divendres tindrà lloc el Ple per a triar tots els càrrecs, començant per la Presidència. Si la candidata aconsegueix la majoria absoluta, onze vots, continuarà el procés d'elecció de la resta de membres.

En el cas que no obtinguera la majoria absoluta dels vots després de tres votacions, es tornaria a iniciar tot el procediment per a convocar una nova sessió plenària en el termini d'un mes, tal com preveu el règim intern de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento