Comunitat Valenciana

Els preus industrials a la Comunitat pugen un 22,5 per cent al gener, impulsats per l'energia

Els preus industrials a la Comunitat Valenciana van augmentar un 22,5 per cent al gener en taxa interanual, impulsats per l'energia, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
Archivo - Arxiu - Polígon industrial Les Carrasses, situat a Llíria (València)
Archivo - Arxiu - Polígon industrial Les Carrasses, situat a Llíria (València)
GRUPO BERTOLÍN
Archivo - Arxiu - Polígon industrial Les Carrasses, situat a Llíria (València)

En concret, el major increment, segons Estadística, es va registrar en la taxa anual de la producció d'energia elèctrica a la regió, que es va disparar un 59,4 per cent.

D'altra banda, la taxa anual augmenta al gener respecte a desembre en nou comunitats autònomes i descendeix en les huit restants. Els majors increments es produeixen a País Basc, La Rioja i Comunitat Valenciana, amb pujades de 4,2, 3,9 i 3,4 punts, respectivament.

Els majors descensos es registren a Canàries, Balears i Principat d'Astúries, amb baixades de 18,9, 13,8 i 13,8 punts, respectivament.

DADES A NIVELL NACIONAL

A nivell nacional, els preus industrials van pujar un 3,8% el passat mes de gener en relació al mes anterior i es van disparar un 35,7% en taxa interanual, cinc dècimes per damunt de la de desembre i creixement rècord en 46 anys.

Amb el repunt interanual de gener, el més elevat des de l'inici de la sèrie, al gener de 1976, els preus industrials encadenen tretze mesos consecutius d'augments interanuals.

Entre els sectors que van impulsar el repunt dels preus industrials al gener destaquen els béns intermedis, que van elevar la seua variació anual més d'un punt, fins al 21,7%, la seua taxa més alta des de desembre de 1977, a causa de la pujada dels preus de la fabricació de productes per a l'alimentació animal i de productes de molinería.

Els béns de consum no durador, per la seua banda, van incrementar nou desenes la seua taxa interanual, fins al 6,1%, pel major cost de la fabricació de begudes.

L'únic sector que va influir de manera negativa en l'evolució anual dels preus industrials va ser l'energia, que va retallar més de dos punts la seua taxa interanual al gener, fins al 91,4%, hagut de, a l'abaratiment de la producció, transport i distribució d'energia elèctrica. Per contra, van augmentar els preus de la producció de gas.

Segons l'INE, sense explicar l'energia, els preus industrials van mostrar el passat mes de gener un repunt interanual del 12%, més d'un punt per damunt de la taxa de desembre i quasi 24 punts per sota de la taxa general. Es tracta, a més, de la taxa més elevada des de setembre de 1984.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento