Comunitat Valenciana

Creen un gel hidroalcohòlic luminescent per a mans que permet monitoritzar la qualitat de la desinfecció

Investigadors del Centre de Tecnologia Nanofotònica -institut d'investigació de la Universitat Politècnica de València (UPV)- han desenvolupat un gel hidroalcohòlic luminescent que permet determinar la qualitat de la desinfecció de mans per luminescència. Patentat per la UPV, és el principal resultat del Projecte LEGO, que ha comptat amb el finançament de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i el suport de la Generalitat Valenciana.
Creen un gel hidroalcohòlic luminescent per a mans que permet monitoritzar la qualitat de la desinfecció
Creen un gel hidroalcohòlic luminescent per a mans que permet monitoritzar la qualitat de la desinfecció
UPV
Creen un gel hidroalcohòlic luminescent per a mans que permet monitoritzar la qualitat de la desinfecció

La solució creada pel NTC-UPV incorpora partícules luminescents totalment segures, que permeten reconéixer de manera visual i intuïtiva mitjançant un llum de llum ultraviolada les zones incorrectament desinfectades.

La desinfecció de mans amb gel hidroalcohòlic en els accessos a qualsevol establiment és una de les mesures per a previndre la transmissió de malalties infeccioses. No obstant açò, s'estima que el 89% de la població deixa algun àrea incorrectament desinfectada en les seues mans després de l'aplicació del gel.

Els gels hidroalcohòlics i altres solucions higienitzants s'han convertit hui en un element més del dia a dia. La desinfecció de mans amb aquests productes ajuda a previndre la transmissió de malalties infeccioses, incloent covid-19. No obstant açò, s'estima que el 89% de la població deixa algun àrea incorrectament desinfectada en les seues mans després de l'aplicació del gel, la qual cosa pot suposar un risc de proliferació de patògens i altres bacteris.

El gel desenvolupat pels especialistes de la institució valenciana incorpora partícules luminescents totalment segures, amb la doble fi d'higienitzar i monitoritzar el grau de desinfecció de forma immediata, segura, senzilla, econòmica i rutinària, podent emprar-se de forma general en els accessos a qualsevol establiment, garantint la seguretat de totes les persones que allí accedeixen.

Així, amb aquest gel és possible reconéixer de manera visual i intuïtiva, les zones incorrectament desinfectades mitjançant un llum de llum ultraviolada, sense necessitat de complexos dispositius ni personal especialitzat, encara que seria compatible amb dispositius fotònics més sofisticats capaços d'obtindre i processar el senyal de luminescència, oferint dades estadístiques de la neteja de mans.

"El Projecte LEGO ofereix una solució potencialment aplicable a diferents superfícies i espais de la nostra vida diària per a previndre la transmissió de malalties, avançar en la desinfecció de patògens i minimitzar les infeccions intrahospitalàries", destaca David Ortiz de Zárate, investigador del Centre de Tecnologia Nanofotònica de la UPV.

NANOMATERIALS I FOTÒNICA

"La combinació de nanomaterials i fotònica ens permet comptar amb una solució eficient i completament innòcua per a les persones, que assegurarà una correcta higienització de mans fins i tot fora de l'àmbit sanitari, garantint la seguretat en accessos a establiments, i permetrà la desinfecció intel·ligent d'espais tan importants com són els Centres Sanitaris i els seus blocs quirúrgics", afig.

La tecnologia desenvolupada pel Projecte LEGO, que permet un reforç de la higienització amb monitoratge instantani, es planteja a més com una solució per a diferents entorns i àmbits socials, econòmics i sanitaris. Superfícies com a calçat, sòls, parets de qualsevol tipus d'establiment, especialment hospitals o centres públics, són altres possibles àrees d'aplicació.

També destaca com a potencial camp d'aplicació la realització de recobriments luminescents autolimpiantes, per mitjà de radiació infraroja, complementària i més econòmica que la radiació ultraviolada, empleada més habitualment.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento