Comunitat Valenciana

Unides Podem registrarà al febrer la seua proposta de llei de salut mental

Unides Podem té previst registrar al febrer una proposició de llei en Les Corts sobre salut mental, després de reunir-se des d'octubre amb multitud d'organitzacions professionals i representants de la societat civil per a presentar-los el document i arreplegar les seues aportacions.
Archivo - Arxiu - Unides Podem Esquerra Unida comença el Consell de la Joventut la ronda de presentació de la Llei de Salut Mental als col·lectius
Archivo - Arxiu - Unides Podem Esquerra Unida comença el Consell de la Joventut la ronda de presentació de la Llei de Salut Mental als col·lectius
UP
Archivo - Arxiu - Unides Podem Esquerra Unida comença el Consell de la Joventut la ronda de presentació de la Llei de Salut Mental als col·lectius

Aquest dilluns, la síndica i portaveu de Sanitat del grup, Pilar Lima, ha abordat aquesta qüestió amb els sindicats CCOO, UGT i Intersindical.

Segons l'enquesta sobre salut mental publicada per la Generalitat aquest cap de setmana, la principal demanda de la ciutadania és una major rapidesa i millor atenció en salut mental, seguida de més sistemes de prevenció. També apunta al suïcidi, els trastorns alimentaris, l'ansietat laboral, l'estrés o l'addicció al joc com els problemes més comuns.

Per a la portaveu d'UP, aquest informe reflecteix que és necessari "blindar per llei el dret a la salut mental", per la qual cosa la seua intenció és començar ja a impulsar el procés perquè és un problema "urgent" com constaten les dades de salut mental de joves o l'índex de suïcidis.

Després de reconéixer que s'han desenvolupat diversos plans estratègics per a abordar la salut mental a la Comunitat que han suposat "un gran treball i esforç", Lima ha proposat fer un pas més en aquesta direcció legislant mitjançant aquesta proposició de llei per a garantir a la ciutadania valenciana un servici públic bàsic i que "poder acudir al psicòleg deixe de ser un privilegi".

Durant el període de consultes, Unides Podem-Esquerra Unida està rebent una resposta "molt positiva", amb propostes que enriqueixen el text i peticions de reunió per part de col·lectius d'afectats o de familiars, associacions o col·legis professionals, societats científiques, sindicats del sector o entitats transversals.

Recentment, el Congrés ha donat llum verda a la tramitació de la llei estatal sobre salut mental amb l'abstenció del PP i Vox i el vot en contra del PNB, per la qual cosa UP entén que la resta de socis del Botànic (PSPV i Compromís) defenen la necessitat de donar la importància que mereix a aquesta qüestió. Garanteix així que farà "tot el possible per a arribar a acords amb altres grups polítics perquè aquesta llei siga de tots i totes".

"És el moment d'abordar aquesta necessitat, que la pandèmia ha agreujat però que ja estava present en la nostra societat; ara per fi la salut mental no és un estigma i hem de protegir-la per llei i consolidar els recursos", afig la portaveu adjunta, Estefania Blanes, recordant que la salut mental està especialment condicionada per determinants socials i econòmics.

Per açò, al seu juí, la salut mental ha de ser promoguda amb polítiques públiques integrals que eradiquen la pobresa, l'exclusió i les desigualtats socials. El text de la proposició de Llei de Salut Mental Valenciana assegura els drets de les persones afectades per problemes de salut mental i preveu un important augment de ràtios dels professionals d'aquest camp, així com la creació de la figura del psicòleg clínic en els centres de salut.

La llei, en general, aspira a abordar una sèrie de canvis que permeten abordar la salut mental de manera transversal des dels servicis públics: sanitat, educació, i servicis socials.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento