Comunitat Valenciana

Documenten gravats paleolítics a la cova de Don Juan a Xalans de fa més de 12.000 anys

L'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ha documentat que els gravats de la cova de Don Juan a Xalans (València) poden adscriure's al Paleolític superior, amb una edat mínima de 12.000 anys.
Cova de Don Juan de Xalans
Cova de Don Juan de Xalans
GVA
Cova de Don Juan de Xalans

La cova de Don Juan ha obert les seues portes al públic una vegada finalitzats els treballs de documentació i protecció dels gravats que ha realitzat l'IVCR+ i en col·laboració amb l'Ajuntament de Xalans.

El projecte d'investigació que realitza l'institut des de fa anys va localitzar uns gravats que ocupen una extensió de quatre metres quadrats que estaven coberts d'una prima crosta calcària formada per calcita cristal·lina i 'moonmilk' (formació calcària molt blana que amb el pas del temps s'endureix fins a aconseguir un estat sòlid), explica Cultura de la Generalitat.

Mitjançant tècniques fotogramètriques, els tècnics van descobrir una sèrie de feixos de línies paral·leles de traçat sinuós que s'entrecreuen i motius en reticle que per estil poden adscriure's al Paleolític superior, amb una edat mínima de 12.000 anys. Per a una datació més precisa es dataran les mostres de calcita obtingudes en el Laboratori de Geologia de la Universitat Complutense de Madrid, mitjançant la tècnica de tori-urani.

PETJADES DE XIQUETS I UN ADULT

En la mateixa zona se superposen impressions longitudinals de dits i la petjada d'una mà humana. Per la seua grandària i característiques formals les petjades es poden atribuir a xiquets i a una persona adulta. La precisió i el detall de les impressions sobre el 'moonmilk' permet observar les empremtes dactilars deixades per persones fa 12.000 anys.

Al costat dels treballs de documentació, l'IVCR+i ha assegurat la conservació dels gravats amb la instal·lació d'una pantalla de protecció amb un sistema d'il·luminació adequat per a afavorir la contemplació dels gravats pels visitants a la cova.

La cova de Don Juan es localitza a la Serra de l'Aladroc, en els canons del riu Xúquer. Es tracta d'una àmplia caverna, amb un recorregut superior a 500 metres i nombroses formacions càrstiques, que des de 1981 està oberta al públic com a cova turística gestionada per l'Ajuntament. Pel seu interés geològic, està inclosa en el catàleg de coves protegides de la Generalitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento