L’amenaça de restriccions d’aigua seguirà un any més

Caldria que els propers 12 mesos plogués el doble per recuperar la normalitat. Les precipitacions recollides a Barcelona són les més baixes des del 1914.
L’amenaça de restriccions d’aigua per la sequera va per llarg a causa de la poca pluja que ha caigut en el darrer any pluviomètric –de l’1 de setembre al 31 d’agost– a Catalunya. En cap zona del territori català s’ha arribat a superar la mitjana dels darrers 10 anys. Caldria que durant els propers 12 mesos plogués el doble que fa dos anys per poder arribar a la normalitat per culpa del dèficit d’aigua existent ara.

L’absència de precipitacions ha estat més greu a les comarques centrals i a les del Pla de Lleida. Al Segrià, Les Garrigues o el Pla d’Urgell es van acumular menys de 200 míl·limetres, nivells similars als del desert d’Almeria.

«Ens hem d’acostumar a viure amb aquest règim de pluges. Si seguim fent els deures viurem bé», va afirmar ahir el conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, durant la presentació de l’informe de precipitacions del periode 2004-2005 fet pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).

Restriccions al novembre

Milà va recordar que no hi haurà restriccions d’aigua fins al novembre i en cas de ser necessari aplicar-les, «no es farà de sobte». El conseller confia que els embassaments millorin gràcies a les habituals pluges d’octubre. Les del passat cap de setmana van fer possible que no calgués utilitzar l’aigua retinguda als embassaments.

El director del SMC, Joan Pallisé, va destacar que les precipitacions mitjanes recollides a l’Observatori Fabra de Barcelona són les més baixes des que es va inaugurar, el 1914. Tot i la poca pluja caiguda, aquest any no ha estat el pitjor dels últims 100 anys. Encara va ploure menys al trienni 1923-1925.

Dades

Valors màxims: A la Bonaigua (Pallars Sobirà) i Ulldeter (Ripollès) es van registrar mitjanes de 1.093 i 1.077 mm.

Valors mínims: Alcarràs, amb 137,8 mm, va ser on menys va ploure. Entre les mínimes destaca Rellinars, amb 181,2 mm.

La pluja més important: La nit del 6 al 7 de setembre de 2004 van caure 190,7 mm a Vinyols i els Arcs (Baix Camp).

Mostrar comentarios

Códigos Descuento