Comunitat Valenciana

Fundació Bancaixa comença a rebre les obres per a "la primera exposició conjunta" d'Oteiza i Chillida

La Fundació Bancaixa de València ha començat a rebre les obres de l'exposició que inaugurarà el pròxim 4 de novembre amb obres dels escultors bascos Jorge Oteiza i Eduardo Chillida.
Les obres d'Oteiza i Chillida arriben a la Fundació Bancaixa
Les obres d'Oteiza i Chillida arriben a la Fundació Bancaixa
FUNDACIÓN BANCAJA
Les obres d'Oteiza i Chillida arriben a la Fundació Bancaixa

'Diálogo en los años 50 y 60', que obrirà les seues portes al públic el divendres 5 de novembre com "la primera exposició conjunta" de l'obra de dos figures clau en l'escultura europea del segle XX, marcant una fita en la història de l'art quasi vint anys després de la defunció de tots dos artistes bascos.

Les peces han començat a arribar a la Fundació Bancaixa, on s'està realitzant la recepció i desembalatge de les peces així com el complex procés de muntatge de l'exposició.

El centenar d'obres presents en la mostra està arribant en transport especialitzat procedent de llocs com País Basc, Navarra, Madrid, Catalunya, Andalusia, Castella-Lleó i Castella-la Manxa, a més de la Comunitat Valenciana.

Aquesta iniciativa "sense precedents" de la Fundació Bancaixa ha sigut possible gràcies al consens i la col·laboració aconseguits de les institucions legatàries de tots dos artistes tant la Fundació-Museu Jorge Oteiza (Alzuza, Navarra) com Chillida-Leku (Hernani, Guipúscoa, País Basc) amb importants préstecs d'obra, a la qual se sumisca la procedent d'altres col·leccions públiques i privades a nivell nacional.

AMISTAT I ATENCIÓ

La mostra, comisariada per Javier González de Durana, suscitarà un diàleg entre les seues escultures, centrat en la producció realitzada durant dos dècades -els 50 i 60- en les quals Oteiza i Chillida es van conéixer, van tindre relació d'amistat i cadascun va contemplar amb atenció i interés l'obra de l'altre.

La selecció d'obra s'ha realitzat des d'una perspectiva cronològica, iniciant-se en 1948 amb sengles viatges -quan Oteiza torna a Espanya després de la seua llarga estada a Llatinoamèrica i Chillida es marxa a París amb la voluntat de convertir-se en escultor- i conclou en 1969, amb la culminació de l'estatuaria del Santuari d'Arantzazu per part d'Oteiza i la instal·lació de la primera gran obra pública de Chillida a Europa davant l'edifici parisenc de la Unesco.

Aquesta serà la primera vegada que es proposa una trobada expositiva entre Oteiza i Chillida des d'eixa perspectiva de la contemporaneïtat de les obres presentades i oferint una conversa entre els seus pensaments estètics i les seues realitzacions escultòriques. La mostra revela en peus d'igualtat les metàfores paradigmàtiques d'Oteiza i les metonímies sintagmàtiques de Chillida.

Jorge Oteiza (Orio, 1908 - Sant Sebastià, 2003) i Eduardo Chillida (Sant Sebastià, 1924 - 2002) són dos dels artistes més rellevants de l'escultura europea del segle XX. Les seues trajectòries artístiques i vitals van ser molt diferents.

Van conéixer l'èxit internacional durant els anys 50, i durant la següent dècada les seues trajectòries van prendre camins diferents. L'exposició podrà visitar-se en la Fundació Bancaixa a València fins al 6 de març de 2022.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento