Comunitat Valenciana

L'AVL, Joan Francesc Mira, Normalització Lingüística de Vila-real i Socarrats, premis d'Escola Valenciana

  • Els guardons es lliuraran el pròxim 13 de novembre a Vila-real en la Nit d'Escola Valenciana.
Archivo - Arxiu- Imatge de l'aplicació Gramàtic-ON de l'AVL
Imatge de l'aplicació Gramàtic-ON de l'AVL (arxiu).
AVL
Archivo - Arxiu- Imatge de l'aplicació Gramàtic-ON de l'AVL

Escola Valenciana ha concedit els seus premis anuals a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Joan Francesc Mira, el departament de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Vila-real i l'Associació Cultural Socarrats.

Les distincions s'entregaran el pròxim 13 de novembre a Vila-real en la Nit d'Escola Valenciana, un acte que reunirà activistes i persones vinculades a l'entitat, representants institucionals i personalitats per a reconéixer la tasca de normalització del valencià.

Així, la Nit d'Escola Valenciana se celebrarà per primera vegada en la comarca castellonenca de la Plana Baixa. Aquest esdeveniment, organitzat per Escola, Col·lectius per la Llengua de Castelló i la Coordinadora per l'ensenyament del valencià de la Plana Baixa és el context on es donarà a conéixer la imatge dels Trobades d'Escoles en Valencià de 2022. L'acte estarà conduït per la periodista i poeta local Susanna Lliberós i dirigit per la dramaturga Núria Vizcarro.

Després de l'entrega de guardons, la companyia Escandall Teatral representarà a la Plaça Major de Vila-real l'obra 'Amagatalls secrets', detalla l'organització en un comunicat.

Guardonats

El Guardó Honorífic s'entrega a l'AVL, l'autoritat lingüística competent per a elaborar la normativa del valencià i eixamplar i millorar el seu ús. Creada en 2001 per la Generalitat Valenciana, és la institució que determina i elabora la normativa lingüística del valencià.

L'Acadèmia està organitzada en les seccions permanents de Lexicografia i gramàtica, Onomàstica, Foment de l'ús del valencià, Documentació i literatura, Terminologia i Assessorament lingüístic i Publicacions i comunicació.

L'entitat ha treballat "des del consens durant 20 anys, també edita el Diccionari Normatiu Valencià i promou la figura de l'Escriptor o Escriptora de l'any i el Corpus Toponímic Valencià".

El guardó 'Josep Vicent Garcia' a la Trajectòria Individual ha sigut per a l'escriptor, antropòleg, sociòleg i professor universitari Joan Francesc Mira (València, 1939), un dels referents de literatura valenciana contemporània.

Destaca el seu treball assagista sobre la situació de la llengua, a més de les seues novel·les i compilacions de contes i la traducció de grans clàssics com la Divina Comèdia.

Alguns dels guardons i reconeixements que ha rebut Mira són l'alta Distinció de la Generalitat Valenciana (2016), Creu de Sant Jordi (1991), Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (2004), Premi Jaume Fuster (2007), Medalla de la Universitat de València (2016), Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2017) i la Medalla d'Or de la Ciutat de Florència (2001).

Ús social

El guardó a l'Ús Social del Valencià és per al Departament de Normalització Lingüística de l'Ajuntament de Vila-real, que ha treballat "de forma destacada i pionera en la promoció del valencià des de fa més de 25 anys i que impulsa campanyes com 'El nom és Vila-real' i el Voluntariat pel Valencià a aquest municipi".

Finalment, el premi extraordinari s'atorga a l'Associació Cultural de Vila-real Socarrats, entitat nascuda per a "difondre la memòria de les i els vila-realencs que van morir el 12 de gener de 1706 per l'ocupació de les tropes de Felipe V i que realitza activitats d'apropament al patrimoni cultural, artístic, social del País Valencià i la seua cultura i llengua".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento