Comunitat Valenciana

La Fira del Llibre aspira a recuperar xifres prepandèmia amb 300.000 visitants i un milió en vendes

  • Un total de 60 expositors mostraran la seua oferta en 83 casetes del 14 al 25 d'octubre.
  • L'esdeveniment, impulsat pel Gremi de llibrers i la Fundació  disposa d'un pressupost de 320.000 euros.
  • Puig ha anunciat un Pacte per la lectura entre agents vinculats al sector i institucions per a fomentar hàbits lectors.
Archivo - Arxiu - Fira del Llibre 2017 (imatge d'arxiu)
Fira del Llibre 2017 (imatge d'arxiu).
GARCÍA POVEDA
Archivo - Arxiu - Fira del Llibre 2017 (imatge d'arxiu)

La 56 edició de la Fira del Llibre de València s'inaugurarà aquest dijous, 14 d'octubre, als Jardins de Vivers en el que serà el seu retorn al contacte presencial amb el públic després de l'obligat parèntesi de la pandèmia. El certamen, el segon més important d'Espanya, aspira a recuperar les dades de 2019, amb uns 300.000 visitants i vora un milió d'euros en vendes.

Així s'ha destacat a la presentació de la fira, que en aquesta ocasió s'ha dut a terme al Palau de la Generalitat i ha comptat amb la participació del president, Ximo Puig, al costat del president del Gremi de Llibrers, Juan Pedro Font de Mora, i de la presidenta de la Fundació Fira del Llibre, María Bravo.

Aquesta última ha recordat que des de 2019 no s'ha pogut celebrar el certamen en format presencial i "hi havia moltes ganes". Per açò, fins al 24 d'octubre -en una edició que excepcionalment es desenvoluparà a la tardor- un total de 60 expositors mostraran la seua oferta en 83 casetes. Així mateix, per la fira passaràs més de 800 autors, mig centenar d'ells a firmar exemplars a les casetes de l'organització.

S'han destinat 320.000 euros a la cita cultural, que impulsen el Gremi de Llibrers i la Fundació i compta amb el suport de la Generalitat, Ajuntament de València, Diputació de València, Ministeri de Cultura i patrocinadors privats.

"Veniu als Vivers, gaudiu de la Fira, però recordeu també que el llibre està a les llibreries els 365 dies de l'any. Feu que la lectura siga el gran valor de la ciutat de València i de la Comunitat Valenciana i siguem ciutadans lliures i responsables", ha exclamat Bravo.

En aquesta línia, Juan Pedro Font de Mora -que ha subratllat la importància que la seu del govern valencià aculla la presentació- ha remarcat la "tasca importantíssima" que realitzen les llibreries, "sobretot les xicotetes, les de barri i poble", i ha considerat que la Fira és una oportunitat per a "visibilitzar-ho".

El responsable del gremi ha recordat algunes de les activitats més destacades de la programació, com els homenatges que es tributaran als poetes valencians Francisco Brines i Marc Granell; la presència de la poeta i novel·lista nicaragüenca Gioconda Belli, així com d'algunes de les firmes més brillants del panorama literari valencià i de la resta d'Espanya: Santiago Posteguillo, Carlos Marzal, Màxim Huerta, Rafa Lahuerta, Bàrbara Blasco, Francesc Viadel, Julia Navarro, María Dueñas o Javier Sierra, entre molts altres.

Per la seua banda, Ximo Puig ha anunciat un Pacte per la lectura entre agents vinculats al sector del llibre i institucions públiques i privades amb l'objectiu de fomentar hàbits lectors.

Aquest acord, anomenat 'Pactem per la Lectura', estarà liderat per la Generalitat i integrarà a universitats, administració local i entitats del sector amb el compromís de treballar conjuntament i adaptar-se a les exigències dels lectors, incrementar l'índex lector, donar suport als autors i procurar beneficis a tota la cadena de la indústria de la lectura: biblioteques, editorials, llibreries i distribuïdors.

El pacte, ha detallat el cap del Consell, serà una de les primeres accions de la segona fase del Pla Valencià de Foment del Llibre i la Lectura, que s'iniciarà una vegada conclòs el vigent pla 2017-2021, en el qual la Generalitat ha invertit prop de 25 milions d'euros en els últims 5 anys.

Així mateix, el president ha anunciat per a 2022 un augment del 25% del pressupost que destina la direcció general de Cultura i Patrimoni al foment de la lectura, la qual cosa suposarà destinar més de 4,5 milions d'euros a millorar i consolidar els nivells de lectura.

Augment dels índex de lectura en pandèmia

Durant la seua intervenció, s'ha referit a l'augment dels índexs de lectura registrats durant la pandèmia, destacant que el 58% de la població valenciana ha llegit llibres durant aquests mesos. A més, també ha posat de manifest l'increment de l'11,25% del llibre digital editat a la Comunitat Valenciana, la qual cosa suposa haver experimentat un creixement que pràcticament ha duplicat la mitjana espanyola, situada en el 6,11%.

Finalment, Puig ha assenyalat que "els llibres i la literatura trenquen els murs de la ignorància, que al seu torn genera intolerància" i per això ha animat a la lectura, ja que ha assegurat que contribueix a generar una "ciutadania lliure" i una societat "més justa, solidària i avançada".

Mostrar comentarios

Códigos Descuento