El jazz al cinema, l'art o els llibres

  • El jazz entra per la porta del CCCB fins al 18 d'octubre.
  • Es repassa amb aquest ritme la història del passat segle XX.
La cantant Billie Holiday, el 1949.
La cantant Billie Holiday, el 1949.
CARL VAN VECHTEN
La cantant Billie Holiday, el 1949.

El jazz ha traspassat fronteres, sensibilitats i disciplines artístiques. Les seves bases s'han assentat a la pintura, la fotografia, el cinema, la literatura o els dibuixos animats. Aquest llegat sense límits l'han plantejat com a exposició des del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

El segle del jazz obre avui les seves portes al carrer Montalegre i s'hi estarà fins a l'octubre, demostrant als assistents que «el jazz constitueix, amb el cinema i el rock, les tres grans manifestacions artístiques més importants del segle XX», com comentava ahir als mitjans informatius el director del museu, Josep Ramoneda.

El plantejament de la mostra és cronològic. Un total de 10 seccions expliquen la història del passat segle amb el jazz com a teló de fons i fil musical de tot plegat. El comissari de l'exhibició és el filòsof i crític d'art Daniel Soutif, qui enceta el recorregut abans de l'any 1917, quan va començar als Estats Units l'era del jazz. Aquesta es desenvolupa fins al 1930 en paral•lel a la Renaissance al barri novaiorquès de Harlem (1917-1936).

A Europa, els anys bojos tenen lloc fins al 1939 i el període del swing, fins al 1939. El Bebop viu la seva eclosió després de la Segona Guerra Mundial (1945-1960) i la revolució free, del 1960 al 1980. Els contamporanis del jazz es multipliquen fins al 2002. Un miler de peces formen la història del jazz, entre les quals 150 obres d'art, 80 audiovisuals, unes 100 fotografies, 200 portades de discos i un altre centenar de partitures musicals.

No falten en aquesta cita amb la música jazz els seus grans músics: Louis Armstrong, Duke Ellington, Josephine Baker, Tommy Dorsey, Glenn Miller, Ornette Coleman, Miles Davis o el català Tete Montoliu. Picasso,Mondrian, Warhol o Matisse es van encomanar de jazz als seus pinzells (de Matisse es mostra la suite Jazz).

* Montalegre, 5. Fins al 18 d'octubre. Avui dimecres de les 11.00 a les 20.00 hores. Preu: 4,50 euros.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento