Comunitat Valenciana

AMP.- Teresa Ribera diu que les mesures per a baixar el preu de la llum es notaran ja en la factura de setembre

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha avançat aquest dijous que els efectes de les mesures aprovades pel Govern per a rebaixar el preu de la llum es notaran ja en la factura de finals de setembre i les comercialitzadores hauran de reflectir el seu "impacte" en l'import final a pagar.
La ministra Teresa Ribera en el Fòrum Alacant.
La ministra Teresa Ribera en el Fòrum Alacant.
EUROPA PRESS
La ministra Teresa Ribera en el Fòrum Alacant.

Així ho ha manifestat en el Fòrum Alacant, que se celebra en la Casa Mediterrani, on ha impartit la conferencia 'Transición ecológica e inclusión: un reto y una oportunidad de país', en presència del president de la Generalitat, Ximo Puig; la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, i la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

A preguntes dels assistents sobre la tarifa de la llum, la ministra ha assenyalat que les mesures adoptades dimarts passat en el Consell de Ministres, i que entren hui en vigor, es notaran en les liquidacions que s'hagen de fer en les pròximes setmanes, en la part proporcional corresponent al mes de setembre.

Ribera ha indicat que s'han de dur a terme "mesures estructurals tant des del punt de vista regulatori com en inversions, que canvien la manera en què produïm i consumim" però atés que açò no sempre té efectes immediats, també cal adoptar "mesures conjunturals i tocar alguns elements de la factura", com s'ha fet en aquesta ocasió, davant les "turbulències" que ha provocat el "desajustament" entre oferta i demanda en el marcat majorista d'energia que s'està registrant des d'aquest estiu.

MESURES DE CARÀCTER "CONJUNTURAL"

En aquest sentit, ha volgut deixar clar que el conjunt de mesures aprovades dimarts passat "tenen un marcat caràcter conjuntural" per a "pal·liar els efectes perniciosos" en la indústria i les llars, de manera que les subhastes d'energia a les quals aportaran de forma obligatòria els grans operadors rellevants de generació elèctrica del país es poden seguir convocant i la gran indústria o xicotetes comercialitzadores poden licitar per eixa energia, ha garantit.

"Potser es facen diverses convocatòries però d'entrada tindrem una que ens permeta tindre un preu assegurat per a aquells que guanyen en la subhasta durant l'any 2022", ha puntualitzat.

La ministra sosté que és "clau" dur a terme una transformació del sistema energètic "amb respostes estructurals perquè la manera com produïm i consumim energia siga neta i eficient, amb preus raonables, previsibles, amb menor dependència de la importació, de matèries primes i de combustibles". A més, aquesta transformació energètica ha d'anar "acompanyada de mesures socials i ser justa amb els treballadors de les tecnologies que van quedant arrere i amb els consumidors", ha defès.

La titular de Transició Ecològica -que ha destacat la posició d'Espanya com a "referent en inversió verda"- ha advocat per un "marc normatiu clar estable i predictible amb capacitat de reacció ràpida davant situacions" de "desajustament" com les quals s'estan vivint aquest estiu. Es tracta doncs d'"estimular la inversió responsable, facilitant una resposta socialment compromesa".

Segons Teresa Ribera, cal pensar la manera en què els costos fixos associats al sistema elèctric puguen disminuir, que ha sigut precisament l'"element central" treballat en el 'pla de xoc' aprovat dimarts passat i "el debat entorn de la fiscalitat, que tradicionalment representava un 30% factura, mereix ser reprès", ha agregat.

Ara, conjunturalment el que s'ha fet és "pal·liar l'efecte de la pujada reduint provisionalment impostos importants sobre la factura: l'IVA, l'impost de producció elèctrica o l'impost especial de l'electricitat, ha recordat.

També s'ha establit una altra mesura "absolutament excepcional" perquè en els pròxims sis anys i mig aquelles plantes de generació que estan tan interioritzant un ingrés major com a conseqüència de cost major del gas natural, aportaran de tornada al sistema, per damunt de determinat llindar, part dels seus beneficis. "Açò es complementa amb una transferència molt significativa de recursos públics, a més de la reducció d'impostos", ha agregat.

La ministra, que ha ressaltat que amb aquest 'pla de xoc' es reduïxen en fins a un 96% els costos fixos del sistema, ha subratllat que aquestes mesures van a ser "fonamentals" per als consumidors domèstics i pimes, els seus principals beneficiaris.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento