Els hipotecats que no puguin pagar la lletra podran continuar com a llogaters. Caldrà que els bancs es quedin amb l'habitatge i que permetin els antics propietaris continuar residint-hi. La Generalitat, a més, avalarà el pagament de la nova mensualitat. La iniciativa prendrà cos en el Pla per al Dret de l'Habitatge 2009-2012. De moment, se'n desconeixen més detalls i quin pressupost s'hi destinarà.

L'objectiu, segons va explicar el conseller d'Habitatge, Francesc Baltasar, és que no marxi de casa qui hagi quedat ofegat pel pagament de la hipoteca o perquè hagi perdut la feina. El banc o la caixa, a canvi, haurà de proporcionar un lloguer «assequible». «És una solució intermèdia», apunten fonts del departament: el banc o la caixa perd ingressos (el lloguer és més econòmic que la hipoteca) però en guanya la propietat.

Se'n desconeixen més detalls i quin pressupost s'hi destinarà
El pla també pretén impulsar el lloguer amb opció de compra, a més de la compravenda i el lloguer. Hi haurà noves fórmules, com ara la copropietat o la cessió d'ús. Es persegueix «reduir l'esforç per accedir-hi».

El document vol fomentar la rehabilitació. Es pagaran bestretes de la subvenció amb l'inici de les obres, i algunes actuacions considerades «protegibles» rebran ajuts superiors als actuals. Mostra de la brusca aturada del mercat de la construcció és que (fins fa uns anys) l'inexistent mercat de protecció oficial significa ara el 75% del que es construeix.