Comunitat Valenciana

Un dispositiu revisarà la ciberseguretat dels USB per a aportar documentació a la Generalitat

  • Els primers s'han instal·lat en fiscalies i en el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV),
  • L'objectiu és evitar que l'organització de l'administració valenciana puga veure's infectada amb programes maliciosos.
No cabe duda que durante mucho tiempo han sido muy importantes, pero su dominio tiende a su fin, ya que es más fácil y rápido compartir los archivos a través de la nube.
Ports USB per a l'emmagatzematge d'informació.
Pixabay/EsaRiutta
No cabe duda que durante mucho tiempo han sido muy importantes, pero su dominio tiende a su fin, ya que es más fácil y rápido compartir los archivos a través de la nube.

La Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) ha dissenyat un nou dispositiu que revisarà la ciberseguretat de les memòries externes que empra la ciutadania per a aportar documentació a l'administració de la Generalitat.

'USB-Check' és un dispositiu que s'instal·larà en aquells punts en els quals la ciutadania acudisca amb un llapis USB o memòria externa per a aportar la seua documentació a l'administració valenciana, una cosa molt comuna en els òrgans de justícia, les oficines PROP o el servei valencià d'ocupació i formació (LABORA).

De moment s'han començat a realitzar instal·lacions pilot en fiscalies de les tres províncies i en el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), amb la intenció d'estendre aquest servei a tots aquells punts en els quals existisca aquest tipus de risc.

El dispositiu compta amb un aplicatiu que s'instal·la en els equips informàtics dels serveis públics als quals es connecten els llapis USB de la ciutadania per a carregar la documentació. Permet analitzar si un USB és de confiança i segur o si, per contra, està infectat amb algun virus maliciós que puga posar en perill la ciberseguretat de l'administració.

A partir d'ací, l'objectiu és evitar que l'organització de la Generalitat puga veure's infectada amb programes maliciosos mitjançant l'ús que realitza la ciutadania i els professionals d'USB particulars per al bolcat d'informació.

"La ciberseguretat ha de ser la prioritat en la relació digital de l'administració valenciana amb la ciutadania i les empreses, per la qual cosa s'ha de garantir que l'intercanvi de documentació és segur per a continuar protegint totes les dades de la ciutadania que obren en poder de la Generalitat", explica en un comunicat el director general José Manuel García Duarte.

I és que l'entrada de documentació en una organització a través de dispositius de memòria externa constitueix un vector d'atac molt comú, ja que "no se sol tindre control sobre el procés". "Ciutadania o professionals que porten el dispositiu, inconscient o intencionadament -remarca-, poden introduir programes maliciosos ('malware') en l'administració de la Generalitat a través del seu USB si aquest està infectat de forma relativament senzilla, per la qual cosa urgeix augmentar les proteccions i mesures de seguretat".

El dispositiu està dissenyat pel Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV) per a analitzar en temps real els arxius que la ciutadania necessita aportar, de manera que no s'introduïsquen en l'organització fins que hagen sigut analitzats i s'haja descartat la presència de 'malware'.

Una vegada que 'USB-Check' confirma que els arxius aportats en l'USB són de confiança, la documentació pot ser enviada amb seguretat al compte de correu del servei corresponent de la Generalitat.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento