Comunitat Valenciana

La Mostra de València publicarà un llibre del guionista Tarek Ben Chaabane sobre el cinema tunisià

  • Es tracta de la primera monografia sobre el tema apareguda a Espanya.
Llibre sobre cinema tunisià
Llibre sobre cinema tunisià
MOSTRA
Llibre sobre cinema tunisià

La Mostra de València publicarà coincidint amb la seua 36 edició el llibre 'El cinema tunisià d'ahir i de hui', de l'acadèmic i guionista Tarek Ben Chaabane. Es tracta d'una edició bilingüe en castellà i valencià que suposa la primera monografia sobre el tema apareguda a Espanya.

D'aquesta manera, el festival "esmena un buit històric en els estudis disponibles fins ara sobre el cinema dels països àrabs", han indicat en un comunicat des de l'organització.

En un dels moments més delicats de la transició democràtica iniciada a Tunísia després del triomf en el país de la Primavera Àrab en 2011, la Mostra de València posa a l'abast del públic la història de la indústria cinematogràfica de Tunísia, el país pioner a realitzar una pel·lícula en el Magrib: "La hija de Cartago" (1924), d'Albert Samama Chickly.

En 1957, el govern va fundar la Société Anonyme Tunisienne de Production et d'Expansion Cinématograpique que va adoptar, anys després, una mesura de protecció per al cinema nacional mitjançant l'aplicació de quotes de pantalla. Gràcies a aquesta societat es van produir diversos documentals i cintes de ficció, encara que l'enlairament real de la indústria cinematogràfica a Tunísia es va produir durant els anys 70.

En els últims anys, el cinema tunecí ha "experimentat una evolució espectacular, fet directament relacionat amb el canvi generacional conseqüència de la Primavera Àrab".

La presidenta de la Mostra, Glòria Tello, ha indicat que "des de la seua recuperació en 2018, Mostra de València ha tingut la voluntat de publicar llibres que prolonguen el treball i la visibilitat del festival més enllà de la setmana de projeccions. "Als estudis dedicats al director valencià Toni Canet o al pensador i cineasta francés Guy Debord, ens satisfà especialment sumar enguany el treball de Tarek Ben Chaabane, que contribueix a consolidar els llaços de la Mostra amb Tunísia".

Per la seua banda, el director adjunt d'Audiovisuals i Cinematografia de l'Institut Valencià de Cultura, José Luis Moreno, ha assenyalat que "amb aquesta publicació coeditada amb la Mostra de València volem contribuir a l'estudi de la història i les produccions més recents del cinema tunecí, perquè és una cinematografia mediterrània molt poc coneguda al nostre país i amb moltes dificultats d'accés als circuits d'exhibició comercial".

Des de la seua primera edició, el festival ha acollit més de quaranta films de producció tunecïna, alguns dels quals han aconseguit la Palmera d'Or, com "Los balizadores del desierto" (Nacer Khemir, 1984) o "Halfaouine, el niño de las terrazas" (Férid Boughedir, 1990), que es projectarà de nou enguany amb motiu de la presentació del llibre durant la setmana del festival.

A més, grans personalitats del cinema tunisià com Selma Baccar, Mahmoud Ben Mahmoud, Nouri Bouzid o la recentment morta Moufida Tlatli han visitat amb assiduïtat la Mostra per a presentar les seues pel·lícules al llarg dels anys.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento