Comunitat Valenciana

Llíria (València) exhumarà les restes de les víctimes de la Guerra Civil localitzades en fosses comunes

L'Ajuntament de Llíria (València) ha rebut una subvenció de 39.990 euros de la Conselleria de Qualitat Democràtica per a iniciar l'execució del projecte d'exhumació i identificació de víctimes de la Guerra Civil i la repressió posterior, localitzades en les fosses comunes del cementeri local.
Archivo - Arxiu Treballs amb georradar en cementeri de Llíria
Archivo - Arxiu Treballs amb georradar en cementeri de Llíria
AYUNTAMIENTO DE LLÍRIA
Archivo - Arxiu Treballs amb georradar en cementeri de Llíria

Aquest projecte suposa un primer pas per a la localització de les restes mortals de les 113 persones afusellades a Llíria durant la repressió franquista, a més de les 114 mortes entre 1938 i 1939 a l'hospital militar de la ciutat (actualment) CEIP Sant Vicent i les 21 a la presó que se situava en el convent del Remei.

Fa uns mesos, els treballs de mapificació del cementeri amb georradar van permetre localitzar diversos punts en els quals se suposa que podrien trobar-se els cossos. Amb aquesta primera campanya es pretén realitzar diversos sondejos arqueològics que permeten confirmar el lloc d'enterrament, la disposició dels cadàvers i el nombre d'ells per fossa, avança el consistori.

Les intervencions arqueològiques es complementaran amb l'estudi antropològic de les restes humanes que es puguen recuperar durant la intervenció i l'estudi del seu ADN. Aquests treballs eixiran pròximament a licitació per part de l'Ajuntament amb la previsió que s'executen a llarg dels anys 2021 i 2022.

Es tracta de la primera vegada que es duu a terme una actuació d'aquest tipus en el municipi, un fet que naix d'una justa reivindicació del Comissionat d'Experts de la Memòria Històrica i de l'associació de víctimes de la fossa comuna del cementeri de Llíria.

La regidora de Memòria Democràtica, Consuelo Morató, fa així una crida a totes les persones que pensen que puguen tindre familiars morts o assassinats en la població durant la Guerra Civil perquè es posen en contacte amb l'Ajuntament, per a poder informar-los dels tràmits que es duran a terme en aquest moment i, en un futur, recuperar les seues restes".

Aquest projecte és un primer pas, ja que l'objectiu és que en els pròxims anys, amb la informació que s'obtinga ara, es puga plantejar l'obertura de les fosses que es localitzen i començar l'exhumació de totes les persones que van perdre la vida durant el conflicte i també de les quals van ser assassinades una vegada acabada la guerra.

Es tracta, en definitiva, de la dignificació de totes les persones que van morir a Llíria en els últims anys de la guerra i en els primers de la dictadura, perquè les famílies puguen recuperar així les restes d'aquestes persones buscades des de fa molts anys.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento