Comunitat Valenciana

Rafelbunyol retira a Franco el títol d'alcalde honorari i fill predilecte

L'Ajuntament de Rafelbunyol ha decidit retirar al dictador Francisco Franco els títols d'alcalde honorari i de fill predilecte de la localitat mitjançant una declaració institucional en el ple.

Segons ha explicat el consistori en un comunicat, l'acta de declaració d'honors al dictador s'ha localitzat gràcies a les investigacions respectives que han realitzat dos exregidors d'aquest Ajuntament, l'exportaveu del PSPV-PSOE, José Martínez Borrás, i l'exportaveu del Grup Compromís, Enric Carbonell Ros.

El document original de l'11 de desembre de 1946 arreplega "la declaració d'adhesió del poble de Rafelbunyol i de la seua corporació municipal a Franco". La Comissió Gestora Municipal reunida en sessió extraordinària, va fer aquesta declaració i el va nomenar alcalde honorari perpetu i fill predilecte de Rafelbunyol, tal com consta al Llibre d'Actes Ajuntament de Rafelbunyol (núm. 4164, foli 27, acta 11/12/1946).

Aquesta anomalia democràtica ha sigut esmenada amb la declaració institucional de l'actual Corporació municipal que assenyala que "la supressió d'aquests títols suposa la condemna expressa de la societat democràtica de Rafelbunyol al franquisme, a la legitimació que durant dècades es va fer de la violència institucional amb la finalitat d'imposar unes conviccions polítiques totalitàries contràries a la llibertat i a la democràcia".

La declaració institucional, que ha sigut aprovada amb el suport de tots els partits de la corporació -PSPV-PSOE, PP, Compromís i Ciutadans- suposa "un reconeixement implícit a totes les víctimes del franquisme i complir com diu la llei 14/2017 i el Comité de Drets Humans de les Nacions Unides amb el dret a la memòria democràtica com a garantia de no repetició d'uns fets deplorables".

Aquesta decisió coincideix amb l'aprovació al Consell de Ministres de l'avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica, que a més, de pretendre la recuperació, salvaguarda i difusió dels valors democràtics, condemna expressament el colp d'estat, del que es compleixen 85 anys, i el règim franquista posterior.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento