Comunitat Valenciana

Universitats, sector audiovisual i entitats cíviques demanen un "impuls final" per a la reciprocitat d'À Punt, Tv3 i IB3

  • Segons Acció Cultural, Educació els ha traslladat que és "factible i els departaments tenen mecanismes perquè així siga".
  • ACPV demanarà una reunió amb Ximo Puig, per a tractar la qüestió, ja que la firma d'un conveni depén de Presidència.
  • En la trobada també s'ha abordat la "necessitat que el funcionariat siga competent en les dues llengües oficials".
Reunió entre representants de la Conselleria d'Educació i entitats per la reciprocitat de Punt, Tv3 i IB 3
Reunió entre representants de la Conselleria d'Educació i entitats per la reciprocitat de Punt, Tv3 i IB 3
ACPV
Reunió entre representants de la Conselleria d'Educació i entitats per la reciprocitat de Punt, Tv3 i IB 3

Representants d'universitats, sectors professionals i entitats sindicals i ciutadanes s'han reunit amb el conseller d'Educació, Vicent Marzà, per a demanar que es done un "impuls final" a la reciprocitat de les emissions de les radiotelevisions públiques À Punt, Tv3 i IB3.

La trobada, en la qual també ha estat present la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, s'emmarca en una línia de treball iniciada en 2015, quan Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i les universitats públiques valencianes van acordar el document "Per una nova i efectiva llei d'igualtat lingüística. Principis bàsics i àmbits d'actuació pràctica".

Després de la parada obligatòria que ha significat durant quasi un any la pandèmia de Covid-19, es reinicia eixa línia de treball empresa en 2015 amb aquesta reunió, que pretén contribuir "a donar l'impuls final en dos objectius concrets que ja tenim molt avançats".

D'una banda, s'ha tractat la col·laboració entre À Punt, Tv3 i IB3 i la reciprocitat de les emissions respectives, "tan necessària per múltiples raons, com compensar la quasi exclusiva oferta televisiva en castellà, impulsar el sector de l'audiovisual valencià, ampliar els possibilitats de treball dels periodistes valencians o aprofitar la sinergia que significa sumar esforços per a fer possibles coproduccions i col·laboracions", enumeren des d'ACPV.

En aquest punt, els col·lectius asseguren que s'ha avançat significativament, "gràcies a la bona disposició de l'actual direcció d'À Punt i del seu Consell Rector".

Segons assegura Acció Cultural, la Conselleria d'Educació els ha traslladat que fer realitat la reciprocitat és "factible i els departaments que tenen la competència directa tenen mecanismes administratius i tècnics perquè així siga".

D'aquesta manera, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport va traslladar formalment a la d'Hisenda, responsable de qüestions de radiodifusió, la necessitat de crear un nou espai de reciprocitat entre els canals públics dels televisions i ràdios de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Illes Balears.

En aquest sentit, expliquen, l'Advocacia de la Generalitat ha assenyalat que la reciprocitat és possible amb l'elaboració d'un nou conveni entre les radiotelevisions. Així mateix, la Generalitat pot treballar per a habilitar les solucions tècniques pertinents mitjançant la Direcció General de Tecnologies de la Informació i els Comunicacions de la Conselleria d'Hisenda que té les competències d'autorització i control en matèria de telecomunicacions.

Atés que la firma del conveni que ha de fer efectiva la reciprocitat de les emissions de les tres radiotelevisions públiques depén de Presidència de la Generalitat Valenciana, ACPV demanarà formalment una reunió amb el president, Ximo Puig, per a tractar la qüestió.

D'altra banda, també s'ha abordat "la necessitat que el funcionariat de l'administració pública valenciana siga competent en les dues llengües oficials de l'autonomia com a garantia de no discriminació a cap persona per raó de llengua, i en la lògica de servici públic que implica la funció pública".

"Ara, una vegada aprovada la reforma de la Llei de la Funció Pública, ens preocupa l'aprovació del Reglament que ha de fer possible convocar oposicions en les quals calga acreditar algun nivell de competència lingüística", apunta ACPV.

Llei de la Funció Pública

Sobre aquesta qüestió, segons el comunicat d'Acció Cultural, el conseller Marzà ha afirmat que han començat els treballs de la Comissió que ha d'aprovar el Reglament de la Llei de la Funció Pública que, al seu torn, ha de fer possible l'aplicació efectiva de la competència lingüística.

La delegació present en la reunió ha estat integrada per la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, i el seu director de gabinet, Joan Enric Úbeda; la rectora de l'UJI, Eva Alcón; el vicerector d'Infraestructures de la UA, Salvador Iborra; Antoni Rubio, membre de l'executiva de la Unió de Periodistes; la secretària general de CCOO PV, Ana García Alcolea; la secretària de la Federació d'Ensenyament de CCOO-PV, Xelo Valls; Vicent Mauri, portaveu d'Intersindical Valenciana; Cristina abril, presidenta de l'Associació Valenciana Audiovisual de Productors Independents; i Paloma Mora, presidenta de l'Associació Valenciana d'empreses i Productores d'Animació (AVEPA).

Completen la llista Giovanna Ribes, presidenta de Productors Audiovisuals Valencians (PAV); Rafa Moles, de la Junta Directiva de l'Associació Valenciana d'Empreses de Producció Audiovisual i Productors Independents (AVANT); Jordi Ballester Benito, secretari d'Audiovisual de la Junta Directiva de l'Associació Actors i Actrius Professionals Valencians; Anna Oliver, presidenta d'ACPV; Toni Gisbert, secretari d'ACPV; Natxo Badenes, president d'Escola Valenciana, i Reis Gallego, secretària general de l'Associació Cívica Valenciana Tirant lo Blanc.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento