Els hospitals de Catalunya retallen quasi un dia l'estada dels pacients

  • En 5 anys, la xifra ha baixat a 5,4 jornades.
  • S'avancen les cures intensives o la coordinació amb els CAP.
  • Reduir-la més faria perillar la qualitat de l'atenció.

Entre el 2004 i el 2008, els vuit hospitals dependents de l'Institut Català de la Salut han reduït aquest temps, de mitjana, en 0,7 dies (de 6,1 dies a 5,4, ara). Com que la complexitat varia segons l'hospital, la millora també és diferent: dels 0,2 dies menys al Trueta de Girona als 1,4 de Viladecans.

«Això demostra la bona actuació de metges, infermeres i gestors perquè els pacients no estiguin més dies dels que toquen», sosté Montserrat Figuerola, d'Afers Assistencials del Departament de Salut.

La millora s'ha aconseguit «augmentant la intensitat de les cures, actuant més sistemàticament, fent proves més ràpides i amb major coordinació amb la Primària quan els pacients surten de l'hospital», apunta Figuerola.

Hi ha contribuït la cirurgia ambulatòria (una o cap nit a l'hospital), sobretot en joves i intervencions menors. La reducció de les estades es produeix malgrat l'envelliment dels pacients i l'augment d'ingressos per càncer. Seguirà la tendència? «Ja no es pot disminuir molt més l'estada mitjana. Podria afectar la qualitat» del servei, conclou Figuerola.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento