L'atur aboca a la pobresa part de la classe mitjana

  • La crisi genera 395.000 desocupats més.
  • Els serveis públics estan desbordats amb nous necessitats.
La crisi econòmica i l'atur en imparable creixement estan portant a la pobresa a part de les classes mitjanes. No només són els nous aturats que hi ha a Catalunya ara, sinó també les seves famílies. Fins i tot ho pateixen els jubilats.

Algunes dades i percepcions de diverses entitats ho corroboren. Segons la darrera EPA, Catalunya té ara 395.000 aturats més que abans de la crisi (en total, fins a 622.700). El sindicat UGT xifra en 104.004 els desocupats que no perceben cap prestació a Catalunya; la xifra ha crescut d'un 121% del gener del 2008 fins l'abril d'enguany.

Càritas Diocesana té un 40% d'usuaris que mai abans havien tingut cap necessitat a l'àrea de Barcelona i gairebé un 30% treballen. A més, la Creu Roja adverteix que les «persones grans amb prestacions mínimes que subsisteixen amb un complement dels fills, ara que els tenen a l'atur, tenen problemes per pagar la llum o comprar al mercat», comenta el seu coordinador a Catalunya, Enric Morist.

El mateix Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) recollia, a la darrera edició del Baròmetre, que el 82,4% dels catalans pensava que la situació econòmica ha empitjorat en un any. Un 31% creu que les coses aniran millor el 2010, davant un 28% que no veu cap brot verd. Sindicats i associacions alerten que, socialment, la situació més complicada es viurà el 2010, quan s'esgotin part de les prestacions d'atur.

Moltes famílies tenen molt poc coixí. Si es retarda el pagament de la prestació que reben han de demanar ajut als serveis socials

«Les persones en situació de pobresa, a diferència de fa un any, tenen més problemes personals (ansietat, aïllament o patiments emocionals), familiars (conflictes amb la parella i els fills) i socials (risc de ruptura de la cohesió i la convivència)», va explicar el director de Càritas Barcelona, Jordi Roglà.

A aquesta situació s'arriba quan ja abans de la crisi el 26,3% dels catalans no tenia capacitat perfer front a despeses imprevistes, segons el darrer informe d'exclusió social de Caixa Catalunya. «Moltes famílies tenen molt poc coixí. Si es retarda el pagament de la prestació que reben han de demanar ajut als serveis socials», apunta Morist. Material escolar, menjar per a la família, bolquers o diners per a la llum o l'escola són les peticions més freqüents dels nous pobres.

Mostrar comentarios

Códigos Descuento